Iknow, iedereen zegt dat zijn eigen carrotcake de allerlekkerste is, máár echt: deze is precies hoe ik ‘m het liefste hebben wil. Deze worteltjestaart is super sticky/smeuïg, zelfs een beetje een ‘vaste’ structuur (wat is hier het goede woord voor? Achja, jullie snappen wat ik bedoel) & vol van smaak! In Amsterdam heb je een horecagelegenheid genaamd ‘De Drie Graefjes’. Zij hebben echt de beste carrotcake ever. En laat ik daar nou net mijn recept voor de allerlekkerste carrotcake (worteltjestaart) op gebaseerd hebben. Het is echt mega goed gelukt (veel beter dan ik had durven dromen) en lijkt precies op die van De Drie Graefjes. Voortaan maak ik dus alleen nog maar mijn eigen carrotcake, scheelt ook weer een retourtje Amsterdam (of ik moet natuurlijk te lui zijn om te bakken, dan haal ik ‘m gewoon nog steeds daar. En als ik er ‘toevallig’ langs loop ook, haha). 😉
Bommetje
Ja ja, na het eten van een puntje van de allerlekkerste carrotcake (worteltjestaart), zal je toch echt een paar (honderd) rondjes moeten lopen om dit eraf te werken. Het is dus echt een caloriebommetje, maar geloof me: it’s worth it!!! Na de eerste hap ben jij verkocht, dat weet ik zeker. En zo niet, dan mag je mij de schuld geven. 😉
Taart opmaken
Zelf ben ik ook zeker geen ster in het opmaken van zo’n taart. Als ik het kan, kan jij het dus ook! Het voordeel met deze carrotcake is dat het allemaal niet zo netjes hoeft. Het maakt niet uit als het wat ‘slordiger’ eruit ziet. Dat maakt deze taart juist. Probeer wel gebruik te maken van een spuitzak (en als je die niet zo een twee drie hebt, kan het ook prima met een lepel: wel ietsie lelijker, maar dat is de consequentie. ;)). Ben jij juist wel een pietje precies? Dan kan je gebruik maken van een palet/glaceermes. Circa 4/5 euro bij verschillende winkels, zoals deze van de Dille & Kamille. Maar je hebt ze ook gewoon bij een Xenos of iets dergelijks.
Tip: Probeer ook eens deze carrotcake havermout met alle componenten van een ‘echte’ worteltjestaart. Een super lekker & voedzaam ontbijtje!
Carrotcake
Materiaal/apparatuur
- Handmixer / keukenmachine
- 2 springvormen (22-24 cm)
- Bakpapier
- Spuitzak
- 1 middelgrote steelpan
Ingrediënten
Carrotcake (2 stuks: 2 lagen cake)
- 400 g roomboter
- 400 g zelfrijzend bakmeel
- 100 g bruine basterdsuiker
- 300 g kristalsuiker
- 1 tl bakpoeder
- 1 el kaneel
- 1 el koek- en speculaaskruiden
- 2 tl vanille-extract
- snuf zout
- 200 ml karnemelk
- 6 eieren
- 140 g ananas uit blik uitlekgewicht
- 50 g pecannoten
- 350 g wortel geraspt eventueel meer voor het garneren
Witte laag
- 200 g roomboter kamertemperatuur
- 400 g monchou
- 200 g poedersuiker
- 2 tl vanille-extract
Gesuikerde pecannoten
- klontje roomboter
- 70/100 g pecannoten
- 50 g suiker
Instructies
Carrotcake (2 stuks: 2 lagen cake)
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Klop de roomboter met de handmixer luchtig. Voeg het zelfrijzend bakmeel, bruine basterdsuiker, kristalsuiker, bakpoeder, kaneel, koek- en speculaaskruiden, vanille-extract , zout, karnemelk en de eieren toe. Mix goed door elkaar tot een glad beslag.
- Laat de ananas uitlekken, knijp uit & snijd in kleine stukjes. Hak 50 g pecannoten.
- Voeg de gesneden ananas, gehakte pecannoten en geraspte wortel toe aan het cakebeslag. Mix voor circa 1 min. door elkaar.
- Verdeel het carrotcakebeslag over 2 met bakpapier beklede springvormen. Zet per cake voor circa 30 min. in de oven (ik doe dit altijd apart: dus per cake 30 min --> 1/1,5 uur in totaal bezig. De ene staat namelijk altijd lager dan de ander dus dan verschilt de oventijd te veel. Dit zou ik dus ook aanraden). De oventijd is wel afhankelijk van welke springvorm gebruikt. Het kan dus zijn dat als je een kleine springvorm gebruikt de cakes langer in de oven moeten: tot max. 45 min. LET OP! HET BESTE RESULTAAT KRIJG JE ALS JE DE CAKES VOOR CIRCA 2 UUR IN DE KOELKAST ZET NA HET AFKOELEN (HET WORDT DAN WAT SMEUÏGER IN PLAATS VAN ZACHT).
Witte laag
- Klop met de handmixer de roomboter luchtig. Voeg de monchou, poedersuiker & vanille-extract toe en mix tot er geen klontjes meer in zitten. Schep dit mengsel in een spuitzak.
Gesuikerde pecannoten
- Smelt een klontje boter in een middelgrote steelpan. Voeg de de suiker en een klein scheutje water toe. Laat de suiker hierin oplossen (circa 1 min.). Voeg dan de pecannoten toe en laat dit voor circa 5 min. (goed opletten!) een soort van karamelliseren tot dat alle suiker aan de pecannoten als het ware 'vastzit' op middelhoog vuur. PAS OP! Want het kan verbranden. Haal de pecannoten uit het pannetje (laat het eerst even afkoelen op een bakpapiertje) en snijd met een scherp mes in kleine grove stukjes (of in keukenmachine heel kort).
Geheel
- Pak 1 carrotcake. Spuit op de bovenkant met behulp van de spuitzak wat van de witte laag (ongeveer de helft: verdeel goed). Plaats de andere carrotcake hierboven op. Doe weer hetzelfde: spuit op de bovenkant van de cake met behulp van de spuitzak ongeveer de helft van de witte laag. Als je wilt kan je ook nog de zijkanten hiermee insmeren (waarschijnlijk kan dat sowieso al een beetje, want als je de andere carrotcake erboven op zet drukt er automatisch al wat van die witte laag naar buiten). Wees vooral niet te zuinig met de witte frosting laag: dit maakt het júist zo lekker. Hoe meer, hoe beter dus. 😉
- Versier de bovenkant aan de kanten met de gehakte, gesuikerde pecannoten. Versier ook eventueel nog in het midden met wat extra geraspte wortel.
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂