Bobotie is een gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken. Zelf heb ik het geluk gehad om al een aantal keer te mogen reizen door dit prachtige land. Ik durf zelfs te zeggen dat het mijn lievelingsbestemming is tot nu toe als ik mag kiezen. En dan vooral Kaapstad. Daar zou ik zo kunnen wonen. De cultuur, het eten, alles is ge-wel-dig! Wat ik vooral heel grappig vind is dat altijd als ik zeg dat ik het lekkerste ooit heb gegeten in Zuid-Afrika, mensen me aan kijken zo van: hoe dan?! Veel mensen denken gelijk bij het woord Afrika aan iets onderontwikkelds en armoedig eten. Dit is dus niet waar, in ieder geval niet voor Zuid-Afrika. Waar je ook komt, eten staat altijd erg centraal. Je eet dus ook op de meest armmoedige plaatsen erg lekker. Een land naar mijn hart dus. 😉 Bij één van de bestemmingen heb ik de lekkerste Bobotie ever op. Deze heb ik dus proberen na te maken. En… dat is aardig goed gelukt!! Ik maak deze Zuid-Afrikaanse Bobotie ovenschotel nu al een aantal jaar op deze manier & hij verveelt nooit.
Bobotie
Maar wat is Bobotie nou eigenlijk? Het is een soort van ovenschotel van gehakt met een laagje van ei, melk & kurkuma dat je eet samen met rijst. Misschien schrik je af van het aantal ingrediënten, maar geloof me: het is heel gemakkelijk om te maken. Het is eigenlijk een kwestie van alles bij elkaar gooien, even laten pruttelen, overscheppen in een ovenschaal & klaar is kees. Heb ik je al overtuigd dat het easy is?
Tip: eet de Bobotie met wat rijst, crème fraiche & eventueel wat peterselie.
Bobotie
Materiaal/apparatuur
- Grote pan
- Ovenschaal groot
Ingrediënten
- 550/650 g sperziebonen
- 1 snee wit brood
- 125 ml melk
- hand blanke rozijnen
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 tl kerriepoeder
- 0,5 tl kaneel
- 1 tl gemberpoeder
- 2 tl kurkuma
- 500 g gehakt
- 1 blik gepelde tomaten
- sap van een halve citroen
- 3 el appelciderazijn
- 1 runderbouillonblokje
- 2 el abrikozenjam
- 1,5/2 el sambal
- 1 appel
- 2 eieren
- 200 ml kookroom
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Verwijder de kontjes van de sperziebonen en halveer. Zet een pan water op het vuur, voeg de gehalveerde sperziebonen toe en breng aan de kook. Kook tot beetgaar.
- Haal de korst van de witte boterham af en laat weken in de melk. Laat de blanke rozijnen weken in warm water. Schil en snijd de appel in kleine stukjes.
- Snij de knoflook en ui fijn. Fruit de fijngesneden knoflook en ui in de pan samen met de kerriepoeder, kaneel, gemberpoeder en 1 tl kurkuma.
- Voeg het gehakt toe aan de knoflook en ui mengsel. Laat het gaar en sappig worden op laag vuur. Knijp de boterham uit en gooi bij het gehakt. Voeg de gepelde tomaten, sap van een halve citroen, appelciderazijn, runderbouillonblokje, abrikozenjam, sambal, geweekte rozijnen en gesneden appel toe. Voeg ook de gekookte sperziebonen toe aan het gehaktmengsel.
- Schep het gehaktmengsel over in een grote ovenschaal. Meng de resterende melk (waar de boterham in heeft gezeten) met de eieren en 1 tl kurkuma. Giet over het gehaktmengsel in de ovenschaal heen. Zet in de oven voor circa 25/35 minuten (voornamelijk afhankelijk van of je het in de koelkast eerst hebt gezet of niet) tot het warm is en het bovenste laagje is gestold (het ei). Serveer met witte rijst.
Op zoek naar meer Afrikaanse gerechten? Klik dan hier!
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂