Deze goddelijke Spaanse parmahamkroketjes (croquetas de jamón) zijn hét perfecte borrelhapje voor.. eigenlijk alles! (ook voor de feestdagen bijvoorbeeld) Zó ontzettend lekker! *zwijmelt bij het idee dat ze er een eet*. Nee, maar even serieus: dit is echt een toppertje hoor. Ik ben sowieso al een kroket/bitterbal fan en maak heel vaak mijn eigen kroketjes en/of bitterballen in allerlei verschillende smaken. Die (bijna) altijd echt goddelijk zijn by the way. Maar nu even verder over deze parmahamkroketjes. Je maakt een soort bechamel met de melk en de room die je toevoegt (dit geeft echt een super romige smaak. Duh, logisch), maar dat combineert wel echt top met de parmaham.
Zelf kroketjes maken
Wat ik grappig vind, is dat iedereen altijd denkt dat het echt super moeilijk is om zelf kroketjes of bitterballen te maken. Maar écht: iedereen kan dit. Je hebt alleen een beetje geduld nodig voor het opstijven van de salpicon en het rollen van de kroketjes. Voor de rest is het easypeasy.
Krokettenmaker
Millecroquettes krokettenmaker. Dit is me toch een top apparaat! Ooit van mijn oma gekregen, niet wetende dat ik ‘m zo vaak zou gebruiken! Echt super voor het vormen van de kroketjes (eventueel ook te gebruiken voor aardappelkroketjes). Te koop bij onder andere bol.com.
Grootte
Ik maak meestal kleine kroketjes, aangezien ik die zo eerder op krijg (leuker voor bij de borrel). Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een grotere variant te maken. Dit werkt op precies dezelfde manier zoals staat beschreven, alleen gebruik je dan meer salpicon voor het vormen van de kroket (Salpicon = vulling van de kroket).
LET OP: de parmaham is al redelijk zoutig van zichzelf. Voeg dus niet té veel zoute producten toe (of extra zout om op smaak te brengen).
TIP: EVEN IN HOOFDLETTERS, WANT DIT IS EEN TOP TIP. EET DE PARMAHAMKROKETJES MET AÏOLI. DOE DIT EN THANK ME LATER!
Parmahamkroketjes
Materiaal/apparatuur
- Braadpan
- Garde
- Plastic folie
- Frituur
Ingrediënten
Salpicon
- 2 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 250 g parmaham zou je eventueel kunnen vervangen voor serranoham of een andere soortgelijke ham
- 50 g roomboter ongezouten
- 60 g bloem
- 500 ml melk
- 100 ml runderbouillon (PAS OP: schiet niet uit met de bouillonpoeder (als je dit gebruikt). De kroketjes zijn namelijk al redelijk zout door de ham)
- 100 ml slagroom
- 2 gelatineblaadjes
- 1,5 tl mosterd grove, milde
- zwarte peper naar wens
- 3 tl nootmuskaat
- 30 g manchego of queso iberico kaas
- 1 handje peterselie
Kroket
- bloem voor het paneren
- eieren voor het paneren
- paneermeel (grof) voor het paneren
Instructies
Salpicon
- Snipper de sjalotjes en knoflook zo fijn mogelijk. Snij de parmahamplakjes in reepjes en daarna in blokjes.
- Laat de roomboter smelten in een braadpan (niet bruin laten worden!). Laat de fijngesneden sjalot en knoflook hierin fruiten. Als het is gefruit, doe je de bloem erbij en meng je dit goed door elkaar heen. Laat even staan, totdat de bloem witte randjes krijgt (circa 1 minuutje. Laat de bloem niet aanbranden. Niet bruin worden dus!). Blijf continu roeren. Blus af met de melk en slagroom. Roer goed door elkaar heen met een garde tot een egaal mengsel (het is nu redelijk stevig, maar wel dat je er lekker doorheen kan mengen met je garde).
- Laat de gelatineblaadjes weken in koud water. Maak de ragout op smaak met de parmahamstukjes, mosterd, runderbouillonpoeder, zwarte peper en nootmuskaat. Rasp de manchego of de queso iberico kaas erbij.
- Hak de peterselie fijn. Doe bij de ragout. Knijp de gelatineblaadjes uit en doe ook bij de ragout. Meng met een garde alles goed door elkaar heen tot de gelatine is opgelost. Proef de ragout. Is de smaak naar wens? (de smaak wordt nog intenser tijdens het opstijven --> vooral wat zoutiger. Gooi er dus geen zout bij!). Schep de ragout over in een ovenschaal, bak, kom, net wat je maar hebt. Bedek met plastic folie en laat voor minimaal 3 uur opstijven in de koelkast (hier geldt: hoe meer de ragout verspreid zit in een kom, hoe sneller opgesteven).
Kroket
- Als de ragout is opgesteven tot een salpicon (het wordt dan een heel dik mengsel), haal je het uit de koelkast. Maak 3 bakjes: 1 met bloem, 1 met losgeklutste eitjes en 1 met paneermeel. Pak telkens circa 1 el van de salpicon en rol hier of een rondje (bitterbal) of een ovaal staafje (kroketje) van. De volgorde van elk kroketje gaat als volgt:- Meng door de bloem heen (bloem moet overal zitten)- Dip door de geklutste eieren (hou het kroketje even omhoog, zodat er wat ei afdruipt)- Doe door het paneermeel heen (moet overal zitten) voor een krokant laagje. - Leg in een met plastic folie belegde ovenschaal. Alle kroketjes moet je uit elkaar houden, anders vriezen ze aan elkaar vast! Dus gebruik of meerdere ovenschalen of maak meerdere lagen: dus heb je een laag kroketjes, leg er een plak plastic folie weer op en daar kan je dan weer een nieuwe laag kroketjes op leggen enz. enz. - Leg in de diepvries en laat bevriezen. Als de kroketjes bevroren zijn kan je ze wel gewoon naast elkaar en op elkaar leggen zonder plastic folie. Scheelt je weer wat ruimte in de vriezer. 😉
- Verwarm de frituur voor op 180 graden. Frituur de kroketjes in circa 3/4 minuutjes (als ze uit de diepvries komen) mooi goudbruin. Super lekker met aïoli!
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂