Surinaamse roti met kip maken | Easy & heerlijk recept

Mijn vriend is kwart Surinaams, dus om een keer Roti (en dan het liefst natuurlijk met KIP) te maken kwam al vrij snel aan bod in onze relatie. Ik heb het verschillende keren geprobeerd: met andere soorten kip, verschillende bereidingswijzen, andere kruiden etc. etc. Sommigen keren was het natuurlijk minder lekker dan de andere keer. Uiteindelijk heb ik dan hét perfecte recept gevonden voor de Surinaamse roti met kip. En deze is dan ook écht lekker. Sinds ik mijn roti volgens dit recept heb gemaakt, maak ik ‘m standaard zo. Ik durf zelfs te zeggen dat dit één van mijn favoriete recepten is (ja i know, ik heb er veel haha). Mijn vriend is hier ook echt dol op en mijn vriend is best kritisch (op met name Surinaams eten), dus dat zegt veel. Word dit ook jouw lievelingsrecept?

Kip

Zoals ik hierboven vertel heb ik al verschillende soorten kip voor mijn Surinaamse roti met kip geprobeerd. Ik vind kippendijfilet hier echt het meest geschikt voor. Koop dus vooral geen kipfilet. Eerlijk: ik ben normaal gesproken meer van de kipfilet dan van de kippendij. Maar in dit recept is dat laatste echt een pré. Doordat je de kip als het ware stooft, blijft de kippendij lekker mals. Zou je dit met kipfilet doen, dan wordt het een stuk taaier. Geloof me dus maar gewoon en ga voor de kippendij. Zelf ben ik nooit zo’n fan van kluiven of überhaupt botjes. Botten vermijd ik dus liever.

Rotivellen

Waar koop je nou zoiets: rotivellen (broodpannenkoeken)? Nou.. je hebt verschillende plaatsen waar je rotivellen kan kopen. Zelfs bij de supermarkt. Maar ik zou echt aanraden om je rotivellen OF zelf te maken OF gewoon vers of uit de diepvries (in principe dus vers ingevroren) te kopen bij de toko. Dit is echt een wereld van verschil: de vellen van de supermarkt zijn niet te vergelijken met die van de toko.

Masala

Je zou natuurlijk kunnen gaan voor de garam masala. Deze is vaak gewoon in de supermarkt te koop, net zoals deze van Jonnie Boer. Een prima optie. De echte Surinamers onder ons zullen gaan voor de echte Surinaamse masala, die te koop is bij onder andere te toko (soms zelfs ook bij de supermarkt). Persoonlijk vind ik deze lekkerder, want die heeft gewoon nét wat meer smaak.

Tip: Probeer eens een keer een madame Jeanette erbij in plaats van de sambal als je van pit houdt. Heerlijk!!

Roti met kip

Porties 4 personen
Bereidingstijd 30 minuten

Materiaal/apparatuur

  • 1 grote pan
  • 1 middelgrote kookpan
  • 1 kleine kookpan

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 4/5 kippendijfilet
  • 500 g aardappelen
  • 4 tl masala
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl sambal
  • 700 ml kippenbouillon 1 blokje dat geschikt is voor 1 liter gebruiken
  • 0,5 blikje tomatenpuree
  • 400/600 g sperziebonen of kousenband
  • 4 eieren
  • 4 verse rotivellen groot van de toko

Instructies

  • Snijd de ui en knoflook fijn. Giet een flinke scheut olie in een grote pan en fruit hierin de fijngesneden ui en knoflook.
  • Snijd de kippendijfilet in stukken. Snijd de aardappelen in ongeveer even grote stukken als de kip. Voeg de kip toe aan de ui en knoflook en bak mee voor een paar min. Schep regelmatig om. Voeg de masala en de kerriepoeder toe en laat voor circa 2 min. mee bakken. Voeg dan de aardappelen, sambal, kippenbouillon en tomatenpuree toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur koken voor circa 20/25 min. De saus is nu ingekookt tot een goede dikte.
  • Zet in de tussentijd een middelgrote pan water op het vuur en breng aan de kook. Verwijder de kontjes van de sperziebonen/kousenband. Indien je sperziebonen gebruikt, halveer je de bonen. Voeg dit toe aan de grote pan en laat koken tot beetgaar.
  • Zet een kleine pan water op het vuur en breng aan de kook. Voeg de eieren toe en laat koken voor circa 6-10 min (afhankelijk van hoe je het ei wil: zacht-medium-hardgekookt).
  • Maak de rotivellen warm volgens de wijze die staat op de achterkant van de verpakking (OF voor een paar min. in de magnetron OF je maakt de pannenkoeken warm in een koekenpan). Serveer de rotivellen met de kip, sperziebonen/kousenband en de eieren.
Keuken: Surinaams

Meer Surinaamse recepten maken? Neem hier eens een kijkje!

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close