Wisten jullie dat jachtschotel eigenlijk gewoon een ovenschotel is van restjes vlees, aardappelen & uien? Ideaal dus om je kliekjes van die week mee op te maken #nofoodwaste. Heel leuk, want je kan dus zelf bepalen wat voor vlees je erin doet: kip, kalkoen, nasivlees, gehakt, filetlappen, varkenslappen, hamlappen of zelfs zoiets als saucijsjes of een gehaktrol. Alles kan, zo lang je maar ongeveer de verhoudingen van mijn oma’s jachtschotel recept volgt!
Oma’s jachtschotel recept
Ik zie in veel recepten dat er gebruik wordt gemaakt van runderriblappen (stoofvlees), maar ik volg het recept van mijn lieve oma, want dat is natuurlijk de allerlekkerste ooit! Ook wordt er in veel recepten gebruik gemaakt van puree. Mijn oma is niet zo’n puree fan, dus ze snijdt de aardappelen héél fijn (een soort grove puree).
Officiële jachtschotel
PS. In de officiële jachtschotel wordt appel verwerkt. Je zou er dus voor kunnen kiezen om wat gebakken appelstukjes van 1 of 2 appeltjes door de aardappelen te mengen. Wij hebben geleerd om deze schotel gewoon te eten met appelmoes (zo komen de appels toch nog een beetje terug ;)). Vind ik persoonlijk ook lekkerder, maar probeer vooral wat jou het meest lekker lijkt (en welke kliekjes je op dat moment in huis hebt!).
Jachtschotel à la oma
Ingrediënten
- 1 kilo aardappelen
- 1 tl aromat
- 300 g uien circa 2 grote
- 3 grote handjes paneermeel
- 150 g kip(dij)
- 500 g hamlappen/filetlappen
- 200 g gehakt rund
- 2 el maïzena
- 4 el curry
- 2 el gembersiroop
- 5 el ketjap
- 1,5 tl maggi
- flinke snuf peper & zout
- snufje nootmuskaat
- 40 g roomboter
Instructies
- Kook de aardappelen tot gaar. Giet af en snijd in kleine stukjes fijn (soort van grove puree, maar wel nog dat het een klein beetje aardappelstructuur heeft). Voeg aromat toe en meng goed samen.
- Snijd de uien fijn. Bak in een grote pan met een scheut olie voor circa 15 min. tot goudbruin. Besmeer een ovenschaal met boter. Bestrooi met wat paneermeel (circa half/1 handje). Verwarm de oven voor op 230 graden.
- Snijd de kip en hamlappen/filetlappen in kleine blokjes van circa 1 cm. Verhit een scheut olie in een grote pan en bak dit samen met het gehakt. Voeg de curry, gembersiroop, ketjap, maggi, nootmuskaat en peper & zout toe. Laat dit stoven voor circa 15 min. (met deksel op de pan!). Bind dit vleesmengsel met maïzena (ik heb zelf 2 el maïzena gebruikt met 4 el water, maar het kan zijn dat jij minder of meer nodig hebt. Probeer dus vooral zelf uit. Het moet niet té dik zijn maar ook niet té dun).
- De ovenschaal wordt als volgt gevuld: een laag aardappel, een laag vlees, een laag aardappel. Vervolgens strooi je er 2/3 handjes paneermeel over en bedek je het met flink wat klontjes boter (40 g) die je verdeeld over de paneermeel. Dit zorgt voor een mooi korstje. Zet in de oven voor circa 30/45 min. (goed tussendoor opletten! Elke oven verschilt, dus het kan zijn dat de jouwe eerder klaar is). Het is goed als je een mooi goudruin krokant korstje hebt en het warm is natuurlijk. 😉
Wil jij meer ovenschotel recepten maken? Neem hier eens een kijkje!
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂
In het recept staat 4 el curry. Bedoel je hiermee currysaus of currykruiden?
Hi! Sorry voor de verwarring & het late antwoord. Ik bedoel hiermee currysaus. 🙂