Yummie. Het is weer aspergetijd! De eerste asperges liggen alweer in de winkel. Och och och. Wat kan ik daar toch altijd naar uitkijken en van genieten als ze er weer zijn. Heerlijk vind ik het! Het wordt niet voor niets het witte goud genoemd. Wat een top groenten is dit zeg. Mijn oma gaat al jaren standaard naar een aspergekwekerij De Wit in Veghel. Zij zegt dat dat de állerlekkerste zijn. En mijn oma heeft altijd gelijk. Daar is niet over te twisten (trust me, wel eens geprobeerd haha). Dit keer mocht ik mijn oma vergezellen bij een bezoekje aan deze kwekerij. En daar heb ik gelijk volop gebruik van gemaakt natuurlijk! Lekker veel asperges gekocht en zelfs wat extra meegenomen om deze romige aspergesoep met ham & ei te kunnen maken. Hebben jullie even geluk met mijn oma. 😉
Pasen
Pasen komt er weer aan. En wat voor soep hoort daar nou écht bij? Juist ja, aspergesoep! Dit is gewoon echt zo’n typisch soepje wat standaard wordt gegeten met Pasen. Maakt niet uit of je aan je brunch/lunch of diner zit. Dit soepje kan altijd. En daarom is het ook ideaal om te serveren aan je gasten. Iedereen wordt namelijk toch blij van een lekker romig soepje die ook nog eens goed op smaak is gebracht én lekker is gevuld?!
Schillen
Zelf gebruik ik altijd de schillen van de asperges. Dit is namelijk én #nowaste én het zorgt gewoon voor een nóg intensere aspergesmaak. Yum!! Wil je dit niet of vind je dit te veel tijd? Dan kan je deze stap natuurlijk ook gewoon weglaten en gelijk met de bouillon beginnen.
Tip: Garneer deze romige aspergesoep met ham & ei met wat peterselie voor een mooie presentatie!
Aspergesoep
Materiaal/apparatuur
- Grote pan
- Kleine pan
- Zeef
Ingrediënten
- 1 kg ongeschilde asperges (of 750 g geschilde + schil
- 1,5 l water
- 3 bouillonblokjes
- 3 aardappels middelgroot/groot
- 2 sjalot
- 1 teentje knoflook
- handje peterselie voor garnering
- 200 ml room
- 0,5 tl kerriepoeder
- 1 tl nootmuskaat
- flinke snuf zwarte peper
- 3 eieren
- 100/120 g gesneden beenham/achterham
Instructies
- Schil de asperges (of gebruik de schillen die je hebt gekocht). Breng samen met het water en de bouillonblokjes aan de kook. Laat dit voor circa 10/15 min. koken (dit zorgt voor een intensere aspergesmaak). Giet dan de soep af (PAS OP! Bewaar het kookvocht dus!!!!). Breng een kleine pan water aan de kook, voeg de eieren toe en kook in circa 10 min. hard.
- Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Snijd de sjalot en knoflook fijn. Snijd de asperges in stukjes van circa 3 cm. Snijd de ham en de eieren in blokjes.
- Fruit de fijngesneden sjalot en knoflook. Voeg de asperges en aardappelblokjes toe en laat even kort meebakken. Blus af met de aspergebouillon (van stap 1). Breng aan de kook. Kook tot de asperges en aardappelblokjes gaar zijn (circa 10 min.). Zeef er dan circa 1 handje aspergeblokjes uit (pas op! geen aardappelblokjes mee vissen ;)). De rest mix je met de staafmixer tot een gebonden soep. Breng de soep op smaak met de room, kerriepoeder, nootmuskaat en een flinke snuf zwarte peper (eventueel nog wat zout als je dat wil). Voeg de eruit gezeefde aspergeblokjes weer toe aan de soep (zorgt voor bite). Serveer met wat peterselie, ham & ei.
Benieuw naar meer Paasrecepten? Kijk hier eens voor meer inspiratie! 🙂
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂