Cantaloupe meloen cheesecake | Super leuk voor Koningsdag

Oh jongens. Koningsdag komt er alweer bijna aan. Hoe snel gaat de tijd. Door heel dat corona gebeuren voelt het voor mij alsof de tijd stil staat. Maar echt, voordat je het weet is het dus alweer Koninsdag. In mijn beleving is het net nieuwjaar geweest, maar goed. Het is mijn eerste Koningsdag met Maddie’s Foodlife en dat moet gevierd worden! Ondanks dat deze dag misschien wat anders is dan normaal (normaal ga ik altijd lekker feesten in een grote stad ofzo), betekent niet dat het geen reden is voor een feestje. Daarom heb ik deze heerlijke cantaloupe meloen cheesecake bedacht voor jullie. Nu zal je misschien wel denken: ‘wat is een cantaloupe meloen?’. En dan snap ik, maar iedereen kent deze meloen wel. Het zijn die lekkere zoete, oranje meloenen die je altijd rond deze tijd van het jaar voor het eerst in de winkels ziet liggen! En omdat ze oranje zijn, passen ze dus ideaal bij Koningsdag.

Cheesecake

Ik ben echt FAN van cheesecake. Maaaar wel vooral de gebakken versies. De opgesteven versies (no bake) vind ik ook wel lekker, maar als ik kon kiezen zou ik altijd voor de gebakken variant gaan. Daarom wordt deze Cantaloupe meloen cheesecake ook gebakken. De meloen zorgt ervoor dat de cheesecake lekker zoet is, maar toch ook fris. Top voor als het zonnetje schijnt!

Waterbad

Het gebruik van een waterbad zorgt ervoor dat de cheesecake minder snel scheurt. Als je cheesecake scheurt is totaal niet erg. Dit doet namelijk niks onder qua smaak dan een cheesecake die niet is gescheurd, maar voor het oog is dé perfecte cheesecake zonder scheuren. Waarom helpt een waterbad? Normaal gesproken komen scheuren door te snelle temperatuurswisselingen of doordat er lucht opstijgt tijdens het bakken. Een waterbad zorgt voor stoom en dat zorgt ervoor dat de cheesecake evenredig wordt gebakken. Hoe moet je dit dan precies doen? Zet een ovenschaal met water onder en de cheesecake in het midden van de oven OF verpak de bakvorm waar de cheesecakevulling in zit met aluminiumfolie en zet deze bakvorm in een met water gevulde ovenschaal de oven in. Het eerste vind ik persoonlijk wat handiger & minder werk. 😉 Ik heb deze tip van Sabine van OhMyFoodness. Klik hier voor 10 tips van Sabine voor de perfecte cheesecake.

Cantaloupe meloen cheesecake

Bereidingstijd 30 min
Opstijftijd + oventijd 14 uur

Materiaal/apparatuur

  • Optioneel: keukenmachine
  • Springvorm 20-22 cm
  • Staafmixer
  • Handmixer
  • Kleine pan

Ingrediënten

  • 250 g mariakoekjes
  • 120 g roomboter
  • 2 Cantaloupe meloen
  • 200 g slagroom
  • 150 g kristalsuiker
  • 400 g Philadelphia roomkaas naturel
  • 4 eieren
  • 1 limoen
  • 2 el bloem
  • snuf zout
  • 1 tl gember geraspt
  • 2 el allesbinder

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Verkruimel de mariakoekjes helemaal fijn met behulp van je keukenmachine (als je dit niet hebt, kan je ze ook onder een theedoek leggen en er op slaan met een deegroller). Smelt de boter in een klein pannetje op laag vuur (niet laten koken!). Voeg de boter toe aan de fijngemalen mariakoekjes. Meng goed door totdat alle boter verspreid zit. Pak de springvorm, bekleed met bakpapier & giet het mariakoekjeskruim over de bodem. Druk goed aan (met je handen gaat dit het makkelijkst). Zet even weg in de koelkast.
  • Snijd 1 meloen door het midden. Lepel de pitjes eruit. Lepel dan alle vruchtvlees eruit en stop dit in een mengkom (mag gewoon sap meekomen, want dit komt er best veel vanaf). Mix dit fijn met de staafmixer tot een soort glad galia meloen sapje.
  • Klop de slagroom samen met de suiker stijf. Voeg dan de Philadelphia toe en mix goed. Voeg tijdens het mixen één voor één de eieren toe. Rasp er een halve limoen in & knijp er dan het sap van deze halve limoen in. Voeg het met de staafmixer gemixte galia meloen sapje toe. Mix goed. Als laatste voeg je de bloem toe. Mix nog eens goed tot alles goed is verspreid. Giet dit cheesecake mengsel over de bodem. Zet in de oven voor circa 1 uur (eventueel met een ovenschaal met water eronder --> voorkomt scheuren). Zet dan de oven uit, zet de deur op een kiertje en laat de cheesecake in de oven afkoelen (circa 1 uur). Zet hierna weg in de koelkast voor 1 nachtje.
  • Snijd de andere meloen door de midden, lepel de pitjes eruit. Lepel het vruchtvlees eruit. Snijd met een mes en vork in kleine stukjes en stop in een klein pannetje. Zet dit op hoog vuur samen met sap van een halve limoen en de gember voor circa 10 min. Voeg de allesbinder toe & laat dit voor circa 2 min. doorkoken tot het indikt (tussendoor goed roeren). Laat afkoelen en zet in de koelkast weg tot dat de cheesecake ready is (uit de koelkast). Als de cheesecake naar 1 nachtje goed is, giet je de cantaloupe meloen bovenkant erop. Verdeel goed met je lepel & klaar is je cheesecake!

Meer inspiratie op doen voor lekkere taartjes/cheesecakes? Klik dan eens hier. De allerlekkerste carrotcake (worteltjestaart) met roomkaasfrosting moet je ook zeker niet missen!

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close