Kerstkoekjes maken met melk- en witte chocolade

Hoe gezellig is het om kerstkoekjes te maken? Of het nou alleen is, met je kinderen (groot of klein) of met een vriend/vriendin, het blijft leuk. Vooral het versiergedeelte, want daarmee kan je helemaal losgaan hoe je zelf wilt. Zelf heb ik deze kerstkoekjes gemaakt met melk- en witte chocolade en ook nog eens leuke decoratieparels gebruikt. Ik heb mijn basisrecept koekjes gebruikt, hier koek- en speculaaskruiden aan toegevoegd, en daarna gedoopt in de soorten chocolade. Super lekkere combi én veel lekkerder dan die zoete glazuur die er normaal gesproken vaak op wordt gedaan (ben daar zelf niet zo’n fan van). Want het allerbelangrijkste vind ik niet dat het alleen gezellig is of er leuk uitziet (hoe cute zijn deze koekies?!), maar ook lekker smaakt. En dat doen ze zeker!

Parels

Ik heb de decoratieparels van Dr. Oetker gebruikt genaamd Dr. Oetker chocofantasie cupcake taart versiering. Klik hier om ze te bestellen. Hier zitten echt leuke, verschillende soorten parels in. Van groot tot klein en van rond tot hartjesvormig. Je kan er alle kanten mee op. Én ze passen goed bij deze koekjes, want ze hebben een chocoladesmaak (veel parels vind ik namelijk niet zo lekker, omdat ze zo uberzoet zijn).

Uitsteekvormpjes

Ik heb mijn uitsteekvormpjes in de vorm van een sneeuwpop, kerstmannetje en kerstboom, maar hier kunnen natuurlijk elke (kerst)uitsteekvormpjes voor worden gebruikt! Typ in ‘kerstuitsteekvormpjes’ op google en je hebt honderden resultaten voor een lage prijs. Ik zou zeggen: bakken maar!!

Wil jij nog meer lekkers bakken? Neem dan een kijkje bij al mijn zoete lekkernijen!

Kerstkoekjes

Porties 25 koekjes
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Oventijd 15 minuten
Totale tijd 45 minuten

Materiaal/apparatuur

  • Deegroller
  • Plastic folie
  • Koekjesvorm uitsteker
  • Bakpapier
  • Kwastje
  • Oven

Ingrediënten

  • 250 g patentbloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 150 g suiker
  • 175 g roomboter op kamertemperatuur
  • 1 el koek- en speculaaskruiden
  • 1 ei om te bestrijken
  • 250 g melk chocolade waarschijnlijk zal je wel wat overhouden, maar beter iets te veel dan te weinig.
  • 100 g witte chocolade
  • Versiering naar wens

Instructies

  • Meng de bloem, bakpoeder, zout, suiker, roomboter & koek- en speculaaskruiden door elkaar heen met deeghaken of je hand (wel eventjes, zodat de boter zich goed kan verdelen). Blijft je koekjesdeeg te droog? (wél echt eerst de boter goed doormengen. Zoals ik zei: het duurt even voordat dat helemaal is verspreid. Is het nog steeds te droog: Maak je handen nat en meng goed door het deeg heen OF voeg een klein scheutje melk toe). Is je deeg te nat? Voeg dan wat bloem toe. Vorm er een bal van. Bedek met plastic folie en laat voor circa 20/30 min even rusten in de koelkast (doe dit: dit voorkomt uitlopen!).
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bestrooi wat bloem over je aanrecht, leg de bal koekjesdeeg hierop en rol uit met behulp van een deegroller tot een plak van circa 1 cm dik. Steek er met een koekjesvorm uitsteker koekjes uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat hier een klein beetje ruimte tussen (ze lopen niet uit, maar ze moeten natuurlijk niet aan elkaar vast gaan zitten). De deegrandjes vorm je weer op tot een bal en die rol je weer uit tot een plak. Steek er weer koekjes uit. Doe dit nu op deze manier tot het deeg helemaal op is. Bestrijk de koekjes met behulp van een kwastje met ei.
  • Zet de koekjes in de oven (ik had 2 bakplaten met dit recept) voor circa 15 minuten. Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes goed afkoelen.
  • Smelt zowel de melk- als witte chocolade au bain-marie. Doop een koekje voor de helft in de melkchocolade (welke helft kies jij) en leg weer op de bakplaat. Besprenkel met behulp van een lepeltje met witte chocolade en versier de koekjes naar wens met decoratie. Laat in de koelkast de chocolade hard worden. Daarna kan je de koekjes ook uit de koelkast in een luchtdichte doos bewaren.

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close