Een echt Winters (en redelijk luxe: ja ja, dit stoofgerechtje wordt vaak gegeten tijdens de feestdagen) maaltje: hazenpeper. Hazenpeper is een traditioneel stoofgerecht dat vaak wordt gegeten in zowel de Nederlandse als de Duitse keuken. Ik had toevallig nog wat hazenbouten in de diepvries liggen, want ieder normaal mens heeft zomaar hazenbouten in z’n diepvries liggen ;). Geval apart dus. Haha nee. Ik wou dit gerechtje eigenlijk proberen om te maken met Kerst, alleen had véél te veel gerechtjes gepland, dus ik kwam er helaas niet aan toe. Maar dat betekende natuurlijk niet dat ik die hazenbouten maar liet liggen, dus ze moesten op. En wat kan je dan beter maken dan dit hazenpeper recept, am I right?!
Mijn ervaring met hazenpeper
Ik had dit nog nóóit gegeten. En eerlijk: ik had een best wel andere smaak verwacht. Ik ken wild. En wild is natuurlijk sterker dan ‘normaal’ vlees, maar haas is wel héél sterk. Je moet er dus wel écht van houden. Ben jij een wild fan? Dan is dit gerecht echt TOP. Een betere wildsmaak kan haast niet. Ondanks dat ik echt de geur van de hazenbouten vrij sterk vond (een hele krachtige en ook wel bijzondere geur) en dat ik er soms zelfs een beetje onpasselijk van werd, vond ik het wel erg lekker (en zo ook mijn familie, die niet echt super fan zijn van sterk wild). Door te toevoeging van peperkoek, pure chocolade & andere smaakmakers wordt het echt een feestje om te eten. En in combi met de bijgerechten al helemaal! Ik zeg dus: ben jij niet bekend met wild of houd je hier totaal niet van? Dan zou ik het afraden. Ben jij bekend met wild & do you love it? MAAK DIT HAZENPEPER RECEPT!
Tip: Lekker met een pastinaak- of knolselderijpuree & rode kool met appeltjes, waar ik toevallig ook het recept van op mijn blog heb staan ;).
Extra tip: Ook lekker om wat spekjes aan deze stoof toe te voegen!
Hazenpeper
Materiaal/apparatuur
- Grote kom
- Grote pan
- Middelgrote pan
Ingrediënten
Hazenpeper
- 2 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 peen
- 1 prei
- 1/1,5 kilo hazenbouten circa 4 stuks
- 750 ml rode wijn
- 10 jeneverbessen
- 3 laurier
- 75 ml balsamicoazijn
- 5 takjes tijm
- 380 ml wildfond
- 200 g peperkoek/ontbijtkoek
- 2 tl tomatenpuree
- 4 el zilveruitjes
- 25 g pure chocolade
Pastinaakpuree
- 1 kilo aardappelen
- 2 pastinaak
- scheutje melk
- flinke klont boter circa 50 g
- flinke snuf zout
- snuf nootmuskaat
Instructies
Hazenpeper
- Snijd de ui, knoflook, peen en prei grof. Marineer de hazenbouten in een grote kom met rode wijn, jeneverbessen, laurier, balsamicoazijn, tijm, 450 ml water en peper & zout. Zet in de koelkast voor minimaal 15 uur.
- Vis de hazenbouten uit de marinade. Verhit een klont boter in een grote pan. Bak de hazenbouten aan beide kanten aan voor circa 5 min. op middelhoog vuur.
- Zeef de marinade (wel de wijn opvangen!!). Voeg de opgevangen wijn met de wildfond toe aan de hazenbouten. Voeg ook de laurier & tijm (uit de marinade) toe. Breng aan de kook. Laat dit mengsel voor circa 1,5 uur koken op laag vuur (voeg eventueel af en toe extra water toe). Voeg de gezeefde groenten toe (- de jeneverbessen) + 900 ml water. Laat dit nu voor circa 45 min. koken op laag vuur.
- Haal de hazenbouten uit de pan. Pluk het vlees van de bouten af & gooi het vlees zonder bot weer terug in de pan. Voeg circa 300 ml water (ligt eraan of die van jou nog veel vocht bevat of niet. Die van mij was bijna droog), peperkoek, tomatenpuree, zilveruitjes & pure chocolade toe. Meng goed door. De hazenpeper is ready!
Pastinaakpuree
- Schil de aardappelen en pastinaak. Laat dit samen in een middelgrote pan koken tot gaar.
- Giet de groenten af. Stamp ze met behulp van een stamper samen met wat melk, boter, zout & nootmuskaat.
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂