Basisrecept om zelf groene pesto te maken

Wie kent deze dip nou niet? Groene pesto is geliefd bij velen. Het valt in de smaak bij ouderen, studenten en zelfs bij kinderen. Bij de meeste mensen is de pasta pesto denk ik wel het bekendste gerecht wat ze ermee kunnen maken, maar je kan zóveel meer met pesto. De eerste stap om te nemen is om af te stappen van de pesto uit de potjes in de supermarkt en je eigen pesto te gaan maken. Ik kan je vertellen: het is gewoon echt een wereld van verschil. Zo veel lekkerder! Daarom vandaag dit basisrecept om groene pesto te maken.

Er zijn mega veel variaties mogelijk binnen het maken van een pesto. Ik heb jullie nu het basisrecept gegeven, dus er kan nu zelf gevarieerd worden. Zie hieronder een opsomming voor de ingrediënten die eventueel kunnen worden vervangen door andere ingrediënten.

Variaties:

  • Basilicum:
    Je kan dit vervangen door boerenkool, rucola, erwtjes, peterselie, spinazie, munt of zelfs avocado!
  • Parmezaanse kaas:
    Je kan dit vervangen door een andere kaassoort zoals een lekkere oude kaas, manchego of iets vegans zoals edelgistvlokken.
  • Pijnboompitten:
    Je kan dit vervangen door hazelnoten, walnoten, pinda’s, macademianoten, pecannoten, zonnebloempitten, amandelen, cashewnoten, pistachenoten of sesamzaad.
  • Citroensap:
    Je kan dit vervangen door andere zuren zoals limoensap, sinaasappelsap, tamarinde maar ook azijnen zoals bijvoorbeeld een granaatappelazijn of balsamico.
  • Olijfolie:
    Je kan dit vervangen door een andere oliesoort om het extra smaak te geven, zoals bijvoorbeeld een lekkere truffel-, knoflook- of sesamolie.
  • Toevoegingen:
    je zou zelfs aan het basisrecept van deze groene pesto nog ingrediënten kunnen toevoegen om er meer smaak aan te brengen. Dit kan van alles zijn. Hier een paar voorbeelden: sojasaus, worcestershiresaus, mascarpone (wordt het lekker romig van), mosterd, komijnpoeder, ketjap, zongedroogde tomaat of chilivlokken.

Het is dus makkelijk, lekker en er is volop variatie mogelijk. Dit moet je gewoon proberen toch?!

Basisrecept pesto

Dit is een recept om zelf groene pesto te maken.
Bereidingstijd 10 minuten

Materiaal/apparatuur

  • Keukenmachine/staafmixer
  • Kom indien staafmixer
  • Koekenpan

Ingrediënten

  • 50 g basilicum (1 basilicumplant)
  • 40 g Parmezaanse kaas
  • 1 teen knoflook
  • 35 g Pijnboompitten
  • Sap van een halve citroen
  • 75 ml olijfolie extra vierge naar wens
  • peper & zout

Instructies

  • Pluk de blaadjes van de basilicumplant. Rasp de Parmezaanse kaas en pers de teen knoflook.
  • Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie voor ongeveer 2 minuten op middelhoogvuur goudbruin (regelmatig schudden).
  • Doe de basilicum, Parmezaanse kaas en knoflook samen met de geroosterde pijnboompitten, de sap van een halve citroen en de olijfolie in een kom of in de keukenmachine. De olijfolie moet je naar wens toevoegen. Zelf had ik circa 75 ml gebruikt, maar meer of minder is natuurlijk ook goed.
  • Maal alles met de staafmixer of de keukenmachine tot een groene massa.
  • Voeg peper en zout toe naar smaak en eventueel nog wat olijfolie.

Groene pesto

 

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close