Een dip die bij heel veel gelegenheden en gerechten lekker is: Griekse tzatziki met dille, munt & komkommer. Super fris, romig en heel simpel om te maken! Tzatziki is een traditioneel Grieks bijgerecht dat standaard bereid wordt met Griekse yoghurt, knoflook, komkommer en olijfolie. Vaak worden hier dan nog verschillende kruiden aan toegevoegd. Mijn lievelingskruiden om toe te voegen zijn overduidelijk dille en munt. Hierdoor wordt het veel frisser en het geeft deze dip een stuk meer smaak!
Gezond
Nog een pluspunt: het is nog geeneens zo ongezond! Ik eet vaak mijn tzatziki met Griekse kip en Griekse salade. In beide gerechten zit dan al veel olijfolie verwerkt, waardoor ik de olijfolie nog wel eens weglaat in mijn tzatziki. Olijfolie is namelijk best wel gezond, maar té veel van iets is nooit goed natuurlijk (zelf vind ik het dan, als ik weer eens op dieet ben, iets too much worden. Maar dit is heel persoonlijk). Olijfolie geeft dit gerecht zeker meer smaak, maar hoeft dus niet persé in dit bijgerecht als je al veel olijfolie gebruikt in je hoofdgerecht.
Griekse yoghurt
Thuis hebben wij altijd de Griekse yoghurt van Milbona. Deze is te koop bij onder andere de Lidl. Persoonlijk vind ik dit de lekkerste (en ook nog eens lekker goedkoop) :). Als je daar nooit boodschappen doet, vind ik die van De Zaanse Hoeve ook wel lekker.
Tip: Lekker om pita of naanbrood in deze tzatziki te dippen of het als bijgerecht te gebruiken bij een Griekse maaltijd zoals deze. Je zou het natuurlijk ook lekker bij de bbq kunnen serveren!
Griekse tzatziki met dille, munt & komkommer
Materiaal/apparatuur
- 1 middelgrote kom
- Rasp
- Knoflookperser
Ingrediënten
- 8 el Griekse yoghurt
- 15 g dille
- 10 g munt
- 1 komkommer
- 1 of 2 teentjes knoflook
- Zwarte peper naar wens (circa 1 tl)
- Zout naar wens (circa 1 tl)
- 3 el olijfolie extra vergine
- Scheutje citroensap
- 1 of 2 tl witte wijnazijn
Instructies
- Schep de Griekse yoghurt in een middelgrote kom. Snijd de dille en munt fijn. Doe dit bij de yoghurt.
- Snij een komkommer in de lengte door midden. Schraap met een lepel het vruchtvlees eruit (het natte gedeelte). Rasp nu de hele komkommer boven het yoghurtmengsel. Meng goed door elkaar heen. (Je zou ook eventueel de komkommer kunnen raspen met vruchtvlees en al. Dan moet je alleen de komkommer raspen boven een theedoek en dan de theedoek met komkommer boven de wasbak even goed knijpen, zodat het komkommersap eruit loopt).
- Pers de knoflook en doe dit erbij. Je kan kiezen voor 1 of 2 teentjes knoflook. Zelf vind ik knoflook altijd erg overheersen, dus doe er altijd eerst 1, proef het en doe er dan eventueel nog een 2e bij.
- Breng de tzatziki op smaak met peper en zout, olijfolie en citroensap. Meng nog een keer goed door elkaar heen en klaar!
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂