Echt een gerechtje voor in het weekend: Turkse pizza of ook wel lahmacun genoemd. Ik kwam voor het eerst in aanraking met Turkse pizza (lahmacun) op de basisschool. Turkse kinderen trakteerde dit gerechtje dan altijd als ze jarig waren op school en iedereen werd hier laaiend enthousiast van. Dit moest en zou ik dus ooit zelf proberen te gaan maken. Het resultaat: dit receptje voor een lekkere zachte Turkse pizza met krokante randjes.
Eerlijk: je bent er wel even mee bezig. Máár het is het meer dan waard. Je haalt er 10 pizza’s uit, dus je hebt genoeg voor 2 dagen of je vriest het gewoon in, zodat je de volgende keer er geen werk meer aan hebt. Maak dus een dubbele portie (20 pizza’s) voor 4 x als je dit te veel werk vindt voor 2 dagen en vries het in.
Opwarmen
Ik raad sterk aan om deze Turkse pizza’s op te warmen in de magnetron of op te rollen in aluminiumfolie en deze rol te verwarmen in een grill/tosti-ijzer. In de oven wordt de pizza namelijk té krokant, waardoor het minder lekker is om te eten.
Andere mogelijkheid voor het deeg
Denk je nou: dit vind ik écht te veel werk hoor. Dan is er altijd een andere optie. In plaats van het deeg helemaal te maken kan je hier ook een super & snelle maaltijd van maken door in plaats van het deeg gewoon een wrap te gebruiken. Je bereidingswijze is dan voor het rest hetzelfde, dus je smeert het gehaktmengsel dan op de wrap in plaats van op het pizzadeeg en bakt ‘m gaar in de koekenpan.
Tip: maak er een echte Turkse pizza van door het te beleggen met kipdöner (kip met dönerkruiden), tomaat, ijsbergsla, sambal & knoflooksaus.
Turkse pizza (lahmacun) zelf maken
Materiaal/apparatuur
- Mengkom
- Theedoek of plastic folie
- Deegroller
- Koekenpan
- Deksel koekenpan
Ingrediënten
Gehaktmengsel
- 350 g rundergehakt
- 1 groene paprika
- 1 rode puntpaprika
- 1 witte ui
- 1 rode peper
- 1 teentje knoflook
- 3 Grote tomaten
- 1 bakje platte peterselie 15 g
- 1 blikje tomatenpuree 70 g
- 1 el sambal
- 3 el zonnebloemolie
- sap van een halve citroen
- 50 ml water
- zout en peper
Pizzadeeg
- 500 g bloem
- 1 zakje gist 7 g
- 300 g water lauwwarm
- 2 el yoghurt
- 2 el zonnebloemolie
- 1 tl suiker
- 1 tl zout
Instructies
Gehaktmengsel
- Leg het gehakt in een mengkom.
- Doe de groene paprika, rode puntpaprika, ui, rode peper, knoflook, tomaten en de peterselie in een keukenmachine en mix dit. Je zou ook de groentes kunnen raspen en de peterselie er bij kunnen hakken. Eventueel zou je hier ook een blender voor kunnen gebruiken, maar dan worden de stukjes wat minder grof (laatste optie).
- Voeg dit mengsel toe aan het gehakt.
- Doe de tomatenpuree, sambal, zonnebloemolie, sap van een halve citroen en het water erbij. Voeg ook nog wat peper en zout naar wens toe.
- Meng alles goed met je hand tot een redelijk waterig mengsel (dit is alleen maar goed want dan kan je het beter uitsmeren op de pizza).
Pizzadeeg
- Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar en kneed 5 tot 10 minuten lang (evt. met een deeghaak) tot een bal.
- Laat het deeg 1,5 uur rijzen in een ingevette kom op een warme plek en dek af met een vochtige theedoek of plastic folie.
- Haal het deeg na 1,5 uur uit de kom en verdeel in 10 stukken. Draai deze stukken tot 10 bolletjes. Bedek de bolletjes die je al klaar hebt met een theedoek (anders droogt het uit).
- Je gaat werken per pizza. Neem een bolletje deeg en rol uit met een deegroller tot een ronde pizza.
- Zet de pan aan op middelhoog vuur en leg het uitgerolde deeg hierin. Smeer het gehaktmengsel over het deeg (ongeveer 2 el). Doe de pandeksel op de pan en laat in circa 3 tot 5 minuten gaar worden (tot het gehakt gaar is en de pizza aan de onderkant mooie bruinen/zwarte vlekken heeft). In de tussentijd kan je het volgende bolletje alweer uit rollen tot een ronde pizza.
- Bedek de pizza in een theedoek en doorloop stap 4 tot 6 nu ook voor de andere 9 bolletjes pizza.
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂
Klik hier voor het Turkse recept Börek met feta & spinazie.