Oliebollen. In Nederland een typische snack (of hoe kunnen we het noemen?) wat (bijna) iedereen wel eet tijdens Oudjaarsavond. Of natuurlijk al een aantal weken van tevoren. Zelf ben ik hier ook zeker schuldig aan. Je kan ‘de oliebol’ wel als een traditie beschouwen. Vaak heb ik ze gekocht bij een van de velen kramen die rond de feestdagen overal en nergens staan (en zo doen denk ik héél veel mensen het). Maar écht: zelf oliebollen maken is véél lekkerder (in ieder geval als je ze in de eerste 2 dagen opeet. Anders kan je ze net zo goed bij een kraam gaan halen). Je proeft dan gewoon dat de oliebollen vers gebakken zijn, heerlijk! En het maakt het natuurlijk extra lekker, omdat je er jouw eigen tijd en liefde in hebt gestopt + dat je ze natuurlijk helemaal naar jouw smaak kan maken (je kan er namelijk allemaal verschillende ingrediënten in doen).
Oliebol
Maar wat is de oliebol nou eigenlijk? Het is letterlijk een in olie gebakken bol die, doordat die heeft gerezen, van een klein kleffig stuk deeg, op popt naar een grote, luchtige, krokante bol (als je het goede recept gebruikt tenminste 😉 ).
Tips:
- Bak de oliebol in zonnebloemolie!! In frituurvet kán wel, máár dan komt er wel zo’n vettig laagje omheen te zitten, wat je met zonnebloemolie anders vermijdt.
- Maak OF gebruik van 2 eetlepels OF van een ijsbollentang (laatste is aangeraden! maar eerste optie kan ook prima: heb ik zelf gedaan).
- Rijst de oliebol niet goed? (het beslag moet namelijk écht!! verdubbeld zijn. Is dit niet het geval, dan is het nog niet goed. Te maken met de vochtigheid en temperatuur in de lucht). Verwarm dan de oven voor op 50 graden. Zet de oven uit en zet de kom met oliebollenbeslag afgedekt met een vochtige theedoek of plastic folie erin voor circa drie kwartier.
- Dip de lepels/ijsbollentang even in de warme olie voordat je een bolletje maakt. Dit zorgt ervoor dat het beslag niet blijft plakken.
- Wil je de volgende dag pas bakken, maar wel nu al het beslag maken? (bijvoorbeeld, 30 december voor 31 december). Ik zou het niet aanraden, maar het zou eventueel wel kunnen. Je moet het beslag dan alleen niet helemaal uit laten rijzen (dus dat die nog niet helemaaaaal verdubbeld is). Laat het beslag dus voor circa 20/30 minuten rijzen, dek dan af en zet in de koelkast en doe de volgende morgen de volledige rijs: gebruik hiervoor mijn tip voor de oven van 50 graden hierboven. Laat het beslag dan nog circa 1 uur rijzen (tot het verdubbeld is dus). I did it myself, dus het werkt wél. Maar zoals ik al eerder aangaf: het beslag op de dag zelf maken is de beste manier voor de lekkerste oliebollen.
- Bak de olie altijd rond een temperatuur van 180-185 graden.
Tip: Eet de oliebollen altijd met lekker veel poedersuiker.
Oliebollen
Materiaal/apparatuur
- 2 pannetjes
- Mengkom
- Garde
- Zeef
- 2 eetlepels / oliebollenschep/ijsbollentang
- Schuimspaan
- Keukenpapier
Ingrediënten
- 150 g blanke rozijnen
- 100 g krenten
- 1 appel
- 500 ml melk
- 1 zakje gist 7 g
- 30 g roomboter
- 1 ei
- 500 g bloem
- 50 g basterd suiker wit
- snuf zout
- Rasp van 1 sinaasappel
- poedersuiker naar wens
Instructies
- Laat de rozijnen en krenten voor circa 20/30 minuten weken in lauwwarm water. Snij de appel in blokjes.
- Verwarm de melk tot handwarm in een pannetje. Zet van het vuur en schenk over in een mengkom. Doe de gist erbij en meng goed door met een garde. Laat even 5 minuten staan (de gist wordt het als het goed is actief. Dit kan je zien aan bubbeltjes).
- Smelt de boter in een pannetje en schenk die bij het gistmengsel. Doe ook het ei erbij en meng weer goed door met een garde.
- Zeef de bloem in het beslag. Voeg ook de suiker, zout en sinaasappelrasp toe en meng goed door totdat het een egaal beslag is geworden.
- Giet de rozijnen en krenten af. Voeg dit samen met de appelblokjes toe aan het beslag. Roer goed door en laat dit voor circa 1 uur rijzen. Het beslag moet verdubbeld zijn. Dus bak de oliebollen niet voordat dat zo is. Dan is er namelijk iets nog niet goed aan het deeg. Zie in de tekst hierboven wat je dan zou kunnen doen (kan zijn dat dit bij jou al eerder het geval is of juist later).
- Verwarm de frituur voor op 180 graden.
- Leg 2 eetlepels en een schuimspaan naast de frituur. Dip de lepels kort in de warme olie (circa 5/10 sec.). Schep nu 1 lepel beslag eruit en vorm met behulp van de andere lepel erbij een soort bolletje (dit gaat lastig want het is nattig deeg, maar zo voorkom je dat er veel uitstulpingen aan de oliebol zitten) (met een ijsbollentang gaat dit natuurlijk véél makkelijker! Hiermee voorkom je sowieso uitstulpingen). Doe het beslag in de warme frituur. Als het goed is gaat de oliebol na 5 sec. meteen naar boven (als je een mandje hebt, kan die hieraan blijven vastplakken, dus dan moet je even kort een tikje geven met de schuimspaan, zodat die wel naar boven komt). Doe circa 3 of 4 oliebollen per keer. Laat de oliebollen voor circa 6 minuten bakken. Halverwege even keren (soms gaat dit vanzelf, maar als dit na 3 minuten nog steeds niet is gebeurd, geef je een kort tikje tegen de oliebol en hij draait vanzelf om). Laat de oliebollen uitlekken op een keukenpapiertje. Bestrooi ze met poedersuiker naar wens.
Op zoek naar meer Oud & Nieuw recepten. Neem dan eens hier een kijkje!
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂