Pasta. Iedereen kent het. Bijna iedereen lust het. Je hebt zó veel verschillende soorten pasta’s en er valt volop mee te variëren. Veel mensen zullen als ze pasta maken vooral de gedroogde pasta uit de supermarkt gebruiken. Maar ik kan jullie vertellen: zelfgemaakte is echt véél lekkerder. Daarom heb ik hier voor jullie het basisrecept om zelf pastadeeg te maken.
Eerlijk is eerlijk. Ik maak ook echt niet altijd al mijn pasta’s zelf. Waarom niet? Omdat ik het best wel een werkje vind en hier heb je gewoonweg niet altijd de tijd voor. Máár als ik de tijd heb dan doe ik het zeker. Het is het namelijk méér dan waard. Je proeft dat het vers is en eenmaal gegeten wil je eigenlijk nooit meer anders.
Soorten pasta’s
Heel leuk: zo’n basisrecept om zelf pastadeeg te maken. Maar wat voor pasta’s zijn er wel niet allemaal? Hieronder een lijstje met opgesomde pastasoorten.
- Conchiglie: kleine, holle pasta (schelpjes).
- Farfalle: pasta in de vorm van vlindertjes.
- Macaroni: lange pasta die hol is.
- Penne: korte buisvormige pasta waarvan de uiteinden schuin zijn afgesneden.
- Rigatoni: korte buisvormige pasta waarvan de uiteinden recht zijn afgesneden.
- Orecchiette: holle komvormige pasta.
- Casarecce: opgerolde pasta met gekromde uiteinden.
- Linguine: lange, platte macaroni.
- Spaghetti: lange, dunne pasta die niet hol is.
- Tagliatelle of fettuccine: smalle lintvormige repen.
- Papardelle: bredere variant van Tagliatelle.
- Trofie: gedraaide pasta van griesmeel.
- Cannelloni: holle buisjes van deeg om op te vullen.
- Lasagne: vierhoekige deegbladeren.
- Ravioli: vierkante, gevulde deegkussentjes.
- Tortellini: deegringen die gevuld kunnen worden.
Bron pastasoorten: Libelle.
Basisrecept pastadeeg
Materiaal/apparatuur
- Deegroller
- Pastamachine
Ingrediënten
- 400 g pastabloem type 00 Semola
- 4 eieren
- 40 ml olijfolie
- snuf zout
Instructies
- Zeef bloem op het aanrecht. Maak een kuiltje in het midden en doe hier de eieren, olijfolie en zout in. Werk van binnen naar buiten en pak steeds een klein beetje meer bloem erbij. Als alle bloem erbij zit, kneed je alle ingrediënten voor circa 5 minuten tot een soepel en egaal deeg.
- Vorm een bal van het deeg en laat voor circa 1 uur in plasticfolie gewikkeld rusten (buiten de koelkast).
- Na het rusten kan het deeg verwerkt worden. Snij eerst de deegbal in ongeveer 6 stukken van 2 cm dik. Werk stuk voor stuk. Leg de andere stukken onder een theedoek zodat het niet uitdroogt. Pak een stuk, strooi er wat bloem over en rol uit in de lengte met behulp van een deegroller. Pak de pastamachine erbij en werk van breed naar smal (bij mij is dit van stand 1 naar stand 8). Bij stand 8 is het pastadeeg klaar om verwerkt te worden tot ravioli, spaghetti, tagliatelle of een andere pastasoort.
- Kook de pasta 3 minuten (kooktijd is minder lang bij zelfgemaakte pasta) tot gaar.
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂