Lemper. Veel mensen zullen er nog nooit van gehoord hebben. Maar voor Indonesiërs is dit een erg bekend gerecht. Lemper (je spreekt het uit als lumpur) zijn gevulde rijstrolletjes van kleefrijst die meestal zijn gevuld met kip. Zo ook in mijn recept. Het is ideaal om te eten als snack (mijn lievelings Indonesische snack!) of een paar als lunch. Voor het maken van lemper moet je wel wat tijd nemen en een ritje naar de toko is ook een must, maar het is het méér dan waard. Geloof mij maar.
Ketanrijst
In het recept hieronder staat dat je het beste de ketanrijst even een nachtje kan laten weken in water. Heb je hier nou geen tijd voor? Dan is er nog een andere optie: doe de rijst in een vergiet en spoel af onder een koude kraan totdat het water helder ziet.
Vegetarisch?
Je zou de kip ook kunnen vervangen voor jackfruit. De jackfruit trek je dan uit elkaar, zodat het ‘pulled jackfruit’ wordt. Volg met de jackfruit de stappen van de kipvulling (bak dus de pulled jackfruit ook even mee). Je hoeft alleen jackfruit niet te koken, dus je maakt de bouillon gewoon van de blokjes met water. De vissaus laat je dan natuurlijk achterwege en je maakt gebruik van groentebouillon i.p.v. kippenbouillon. 😉
Rollen
Ik zal jullie nu in stappen uitleggen hoe je de lemper het beste kan rollen. Dit is nog wel een werkje, maar hoe vaker je het doet, hoe beter je erin wordt. En hoe meer rolletjes je hebt gedraaid, hoe sneller het gaat. Voor het rollen van lemper moet je gebruik maken van een sushi matje (optioneel) & plastic folie.
- Zoals ik al zei is het handig om gebruik te maken van een sushimatje. Echter, hoeft dit niet en kan het dus ook zonder. In de volgende stappen maak ik GEEN gebruik van een sushimatje.
- Maak circa 20 vierkantjes van plastic folie.
- Pak een 1 vierkantje plastic folie (als je een sushimatje gebruikt leg je de folie hierop). Leg ongeveer 1,5/2 el rijst in het midden van de plastic folie. Vouw de onderste helft van de folie over de rijst en duw plat met je hand. Vouw weer open. Doe dit nu ook aan de bovenkant en zijkanten. Vorm de rijst tot een vierkantje van circa 10 cm.
- Schep 1 el kipvulling in ongeveer het midden van het rijstvierkantje met 1 cm ruimte aan de zijkantjes en onderkant en 2 cm ruimte aan de bovenkant.
- Vouw de onderkant van de folie naar voren zodat de rijst over de vulling heen rolt. Rol nu strak door tot een worstje tot je niet meer verder kunt.
- Draai de zijkantjes van de folie als een snoeppapiertje naar binnen en vouw de zijkantjes dicht.
Tip: eet de lemper met (zelfgemaakte) sweet chilisaus. Heerlijk!
Lemper
Materiaal/apparatuur
- Vergiet
- evt. mixer
- Sushimatje
- Plastic folie
Ingrediënten
Kleefrijst
- 500 g ketanrijst te koop bij de toko
- 100/150 g santen (kokoscrème)
- 5 djuruk poeroet blaadjes (limoenblaadjes)
Kipvulling
- 4 grote kipfilets/kippendijen
- 2 blokjes kippenbouillon
- 2 sjalotjes
- 1 teentje knoflook
- 1 rode peper
- 10 blaadjes djuruk poeroet (limoenblaadjes)
- 1 tl ketoembar
- 1 tl laos
- 5 tl kurkuma
- 1 tl komijn
- 3 tl santen (kokoscrème)
- 1 tl siracha
- 2 tl vissaus
- 3 tl tamarinde
- sap van een halve limoen (of extra tl tamarinde)
Instructies
Kleefrijst
- Leg de ketanrijst in een kom met water tot de rijst onder staat. Laat dit weken voor circa 1 nachtje.
- Zeef de rijst. Doe de rijst in een pan. Vul de pan met water totdat de rijst onder staat (circa 1 cm er boven). Laat dit voor circa 12 minuten koken. De rijst moet net niet gaar zijn. Als het goed is is nu alle water opgenomen door de rijst.
- Pak een andere (grote) pan. Vul die met 700 ml water, de santen en de djuruk poeroet blaadjes. Breng aan de kook totdat alle santen is opgelost. Voeg de rijst toe en laat voor circa 15 minuten rusten met deksel op de pan totdat al het water is opgenomen (het vuur staat nu uit).
- Als al het water is opgenomen, verwijder je de djuruk poeroet blaadjes uit de rijst. Breng een pan met een laagje water aan de kook. Plaats een (stoom)vergiet boven op de pan (makkelijk is nog om een stoompan te gebruiken, maar die heb ik zelf niet). Doe de rijst in het vergiet en zet een deksel erop. Laat dit nu stomen voor circa 15 minuten. De rijst wordt nu heel plakkerig (kleefrijst = de bedoeling).
Kipvulling
- Breng een pan aan de kook met 1,5 l water. Los 2 bouillonblokjes hierin op. Doe de kipfilets/kippendijen erin en laat koken tot gaar (duurt circa 15/20 min.). Als de kip gaar is, giet je de pan af met een zeef (vang de bouillon op!). Doe de kip in een kom en mix tot een pulled chicken (dit kan ook met een vork, maar mixer is sneller).
- Snijd de sjalotjes, knoflook en peper (zonder pitjes) fijn. Doe een laagje olie in een koekenpan en laat de sjalotjes, knoflook en peper fruiten op laag vuur. Voeg de djuruk poeroet blaadjes toe en laat kort meebakken. Voeg nu alle kruiden toe (ketoembar, laos, kurkuma, komijn, (peper & zout)) en laat dit ook kort meebakken. Doe de kip erbij. Roer alles door elkaar. Doe de santen, siracha, vissaus, tamarinde, sap van een halve limoen én ongeveer 100 ml van de opgevangen bouillon erbij. Meng alles goed door elkaar en laat nog even bakken op laag vuur. De vulling moet niet te droog en niet te nat zijn. Is het te nat? Laat dan nog wat langer bakken. Is het te droog? Voeg dan nog wat extra van de opgevangen bouillon toe. Verwijder de limoenblaadjes uit de kipvulling.
Rest stappen
- Het rollen van de lemper kan gaan beginnen. Hoe je dit moet doen staat hierboven uitgelegd.
- Bewaar de lemper in de diepvries. Als je lemper wil eten, haal je een rolletje uit de diepvries en stoom je 'm gaar. Dit kan op 2 manieren: OF je plaatst het rolletje voor circa 2 minuten in de magnetron tot zacht (voorkeur & makkelijker) OF je stoomt 'm gaar in een vergiet/stoommandje net als de rijst in de stappen hierboven. Bij beide doe je dit ALTIJD in de plastic folie. Die haal je er pas vanaf wanneer de lemper gaar is.
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂