Hét ultieme recept voor Rendang (met gele rijst & zoetzure komkommer)

Oehhh verre weg één van mijn favo gerechtjes: rendang. Hiervoor kan je me echt wakker maken. Rendang is de laatste jaren opeens heel populair geworden. En daar ben ik natuurlijk zeer dankbaar voor, want bij veel eettentjes is dit nu standaard te bestellen. Heerlijk! Rendang ziet er nooit zo smakelijk uit (net als bijna alle stoofvleesgerechten), maar niets is minder waar, want het is THE best you ever had. En daarom vandaag hét ultieme recept voor Rendang. Ik heb vele recepten, versies en combinaties uitgeprobeerd, maar vind (tot nu toe) dit het allerlekkerste recept (met de meest gangbare ingrediënten in ieder geval). Super om te eten met gele rijst & zoetzure komkommer (en laat daar nou ook net het recept van in bijstaan) ;).

Tamarinde, djeruk purut, santen

Ik snap dat de ingrediënten voor hét ultieme recept voor rendang niet voor iedereen heel ‘normaal’ in de oren klinken. Ik zou zeggen: ga eens naar de toko en verbreed je wereld op het gebied van Indonesisch koken. Dan zal je zien dat je deze ingrediënten op begeven moment wel als ‘normaal’ gebruik gaat zien. Voor mij was dit een aantal jaar geleden natuurlijk ook nog niet bekend in de oren, maar op dit moment kan ik niet meer zonder. Djeruk purut (of djeroek poeroet) zijn volgens mij alleen maar bij een toko of groothandel zoals Sligro verkrijgbaar. Santen (kokoscrème) en tamarinde zijn ook gewoon te koop in de meeste supermarkten!

Vegetarisch?

Probeer het eens uit met jackfruit of het vega stoofvlees van bijvoorbeeld de Jumbo! Vervang 2 el tamarinde dan door 1 el (aangezien vleesvervangers zoals jackfruit of het vega stoofvlees meestal al wat zuurder zijn) & voeg 1 groentebouillonblokje toe om de smaak dat het vlees afgeeft in de rendang te vervangen. Natuurlijk hoef je dit ook minder lang te stoven dan met vlees. Laat eerst de boemboe met kokosmelk redelijk indikken voor circa een half uurtje en voeg dan de jackfruit of vega stoofvlees pas toe. Laat dit samen nog een keer voor circa een half uurtje stoven.

Tip: maak de rendang 1 of 2 dagen van te voren! De smaak is dan véél lekkerder nog. Dus lekker preppen!!

Rendang

Bereidingstijd 25 minuten
Stooftijd 3 uur

Materiaal/apparatuur

  • Keukenmachine/staafmixer
  • Grote pan met deksel
  • Middelgrote pan met deksel

Ingrediënten

Rendang

  • 3 kruidnagels
  • 3 sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • duimpje gember
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl laos
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl komijnpoeder
  • snuf zout
  • 2/3 rode pepers met pitjes
  • 5 kemirinoten
  • scheut zonnebloemolie
  • 1 kilo rundersukade
  • 2 el tamarindepasta
  • 2 blikken kokosmelk 400 ml per blik
  • 2 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 8 grote blaadjes djeruk purut limoenbladeren
  • 2 stengels citroengras gekneusd
  • 50 g santen kokoscrème

Gele rijst

  • 300/400 g pandanrijst
  • 3 el kurkuma
  • 200 ml kokosmelk

Zoetzure komkommer

  • 1 komkommer
  • 50 ml azijn
  • 2 el suiker
  • snufje zout
  • halve rode peper zonder pitjes

Instructies

Rendang

  • Maak een bamboe (pasta) door de kruidnagel, sjalotten, knoflook, gember, ketoembar, laos, kurkuma, komijn, zout, rode pepers, kemirinoten & een scheut zonnebloemolie in een keukenmachine te mixen (of met de staafmixer) tot een egale massa/puree. Proef deze bamboe niet. De kemirinoten zijn namelijk rauw lichtgiftig & de bamboe is op deze manier gewoonweg nog niet lekker.
  • Snijd het vlees in grove blokjes. Schenk een scheut olie in een grote pan & doe het vlees erbij. Laat dit nu voor circa 5 minuten goudbruin kleuren (tussendoor husselen). Schep dan de bamboe erbij & laat dit voor een aantal minuten mee fruiten. Voeg de tamarindepasta, kokosmelk, steranijs, kaneel, djuruk purut en gekneusde citroengras toe. Meng goed door elkaar & breng aan de kook. Laat dit stoven (dus met deksel op de pan) voor circa 2,5/3 uur op laag vuur. Voeg tussendoor eventueel een paar keer water toe als het droog begint te koken. Haal de laatste 20 minuutjes de deksel van de pan, zodat de rendang kan indikken tot de gewenste dikte.
  • Als de rendang klaar is (je wilt dat de stukjes vlees super mals zijn, maar nog nét niet helemaal uit elkaar vallen), voeg je de santen toe. Meng dit goed door elkaar heen. Verwijder de djeruk purut, citroengras, kaneelstokje en steranijs. Serveer met de gele rijst & zoetzure komkommer.

Gele rijst

  • Doe de pandanrijst in een pan (hoeveelheid afhankelijk van aantal personen), giet de kokosmelk erbij & vul met water tot de rijst onder staat. Voeg de kurkuma toe en meng goed door elkaar. Breng de pan met inhoud aan de kook & laat dit voor circa 10 minuten koken. Doe daarna de deksel op de pan & laat voor circa 10 minuten nagaren.

Zoetzure komkommer

  • Haal de pitjes van de rode peper eruit en snijd een halve rode peper in kleine stukjes. Snijd dunne plakjes komkommer met behulp van een kaasschaaf of mes. Voeg hier de azijn, suiker, zout en stukjes rode peper aan toe. Meng goed door elkaar & laat dit voor minimaal een half uurtje intrekken in de koelkast.
Keuken: Aziatisch

Op zoek naar meer Aziatische of Indonesische gerechten? Neem dan eens hier een kijkje!

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Join the Conversation

  1. Hoi, het recept ziet er prima uit! Alleen is het woord voor pasta “bumbu” (of boemboe). Bamboe is wat panda’s eten 🙂

    1. Oeps, typfoutje. Thanks!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close