Snijboonstamppot met scholrolletjes

Heerlijk vind ik dat: stamppot op een koude dag. Zodra de koude dagen beginnen in het najaar heb ik alweer zin om een stamppot op tafel te toveren. Maar telkens dezelfde raak ik dan wel weer op uitgekeken. Wil jij ook een keer wat anders maken dan de normale Hollandse pot zoals andijvie- of wortelstamp? Kies dan voor deze snijboonstamppot met scholrolletjes en mosterd-dillesaus.

De snijboonstamppot combineert perfect met vis. Ik heb gekozen voor scholfilets (witvis) gevuld met zalm en het afgemaakt met een mosterd-dillesaus. Perfecte combi, die snijboonstamppot met scholrolletjes (al zeg ik het zelf). Het klinkt allemaal heel moeilijk en veel werk, maar het is juist het tegendeel. Bij de stamppot is het een kwestie van koken en stampen, de scholrolletjes garen zichzelf in de oven en de mosterd-dillesaus staat binnen een paar minuten op tafel.

Tip: serveer het gerecht met een citroenpartje voor bij de vis.

Geen fan van vis?

Ben jij nou niet zo’n visliefhebber? Vervang de scholrolletjes dan bijvoorbeeld door een met spek omwikkeld varkenshaasje. Je legt spek uit op het aanrecht naast elkaar. Leg de varkenshaas in het midden en vouw de spek over de varkenshaas naar binnen. Maak het vast met behulp van kleine prikkertjes. Je wikkelt dus als het ware het varkenshaasje in met de spek. Gaar dit voor circa 20 minuten in de oven in een voorverwarmde oven bij 200 graden. Liever vegetarisch? Kies dan voor vegetarische gehakt- of groenteballetjes van Garden Gourmet of ga voor een vegetarische rookworst van de HEMA.

Snijboonstamppot met gevulde scholrolletjes en mosterd-dillesaus

Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 35 minuten
Oventijd 15 minuten
Totale tijd 50 minuten

Materiaal/apparatuur

  • Stamper
  • Kleine prikkertjes
  • Ovenschaal
  • Oven

Ingrediënten

Snijboonstamppot

  • 1 kg stamppot aardappelen
  • 600 g snijbonen
  • 50 ml melk
  • 1 klontje boter
  • 1 el nootmuskaat
  • 1 el grove mosterd
  • peper en zout

Scholrolletjes met zalm

  • 4 scholfilet
  • 1 stuk zalm
  • sap van een halve citroen
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout naar wens

Mosterdsaus met dille

  • 25 g roomboter
  • 25 g bloem
  • 70 g melk
  • 30 g slagroom
  • 150 g groentebouillon half bouillonblokje
  • 3 tl mosterd
  • 1 el citroensap
  • 1 handje dille

Instructies

Snijboomstamppot

  • Zet de aardappelen en snijbonen op in aparte pannen en laat koken tot ze gaar zijn.
  • Giet beide af. Stamp de aardappelen goed met een stamper fijn. Giet er een scheutje melk bij, zodat het stampen makkelijker gaat. Doe de snijbonen erbij en stamp kort mee.
  • Breng op smaak met het klontje boter, nootmuskaat, mosterd en peper en zout.

Scholrolletjes met zalm

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snij de scholfilets per stuk in de lengte door midden. Per stuk hou je dus eigenlijk 2 reepjes schol over. Snij de zalm in 8 gelijke stukjes.
  • Pak een reepje schol. Leg in het midden een stukje zalm erin en rol de scholfilet hier over heen. Maak vast met een klein prikkertje. Herhaal deze stap voor de andere 7 reepjes.
  • Leg alle scholrolletjes in een ovenschaal. Pers er de citroensap overheen en besprenkel met olijfolie. Maak op smaak met peper en zout.
  • Zet in de oven voor circa 15 tot 20 minuten.

Mosterdsaus met dille

  • Smelt in een pannetje op laag vuur de roomboter (laat niet bruin worden!). Als de boter is gesmolten, doe je de bloem erbij. Roer continu door elkaar totdat de roux wit ziet (dan is de bloem gaar). Blus af met de melk, slagroom en groentebouillon. Roer goed met een garde totdat je een egale massa (saus). Is de saus te dik? Voeg dan nog wat water toe.
  • Breng de saus op smaak met de mosterd, citroensap en dille.
Keuken: Nederlands

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close