Pulled pork bitterballen | De lekkerste bitterballen die je ooit op hebt

Yum! Sinds kort heb ik een big green egg (ja ja, ik hoor ook voortaan bij de BBQ-mannen club) en maakte hier als eerste ‘groot stuk’ vlees een heerlijke pulled pork op. Aangezien je meestal wel wat over houdt van zo’n groot stuk, maakte ik van de rest deze overheerlijke pulled pork bitterballen. En daar had ik zeker geen spijt van, want ze zijn niet normaal goed gelukt. Ga jij ze binnenkort ook proberen?

Zelf kroketjes maken

Wat ik grappig vind, is dat iedereen altijd denkt dat het echt super moeilijk is om zelf kroketjes of bitterballen te maken. Maar écht: iedereen kan dit. Je hebt alleen een beetje geduld nodig voor het opstijven van de salpicon en het rollen van de kroketjes. Voor de rest is het easypeasy.

Krokettenmaker

Millecroquettes krokettenmaker. Dit is me toch een top apparaat! Ooit van mijn oma gekregen, niet wetende dat ik ‘m zo vaak zou gebruiken! Echt super voor het vormen van de kroketjes (eventueel ook te gebruiken voor aardappelkroketjes). Te koop bij onder andere bol.com.

Grootte

Ik maak meestal kleine kroketjes, aangezien ik die zo eerder op krijg (leuker voor bij de borrel). Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een grotere variant te maken. Dit werkt op precies dezelfde manier zoals staat beschreven, alleen gebruik je dan meer salpicon voor het vormen van de kroket (Salpicon = vulling van de kroket).

Tip: Als je pulled pork geen BBQ smaak heeft, voeg dan 2 tl bbq saus toe aan de vulling. Dit maakt de smaak van de pulled pork bitterballen nét wat intenser.
5 van 1 stem

Pulled pork bitterballen

Porties 25 stuks
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 45 min
Opstijven 3 uur

Ingrediënten

Salpicon

  • 400 ml water
  • 1 blokje rundbouillon
  • 50 g roomboter
  • 60 g bloem
  • 100 ml room
  • 200 g pulled pork Als hier nog geen bbq smaak aan zit, moet je 2 tl bbq saus aan toe voegen
  • 1 tl mosterd
  • 2/3 tl worcestershiresaus
  • 15 druppels tabasco
  • 3 blaadjes gelatine
  • peper & zout

Bitterbal

  • bloem voor het paneren
  • 2 eiwitten voor het paneren
  • Panko voor het paneren
  • Paneermeel voor het paneren

Instructies

Salpicon

  • Zet het water op in een klein pannetje. Breng aan de kook. Voeg het bouillonblokje toe en laat dit oplossen.
  • Laat de gelatineblaadjes weken in koud water. 
  • Laat de roomboter smelten in een braadpan (niet bruin laten worden!). Voeg de bloem toe en meng dit goed door elkaar heen. Laat even staan, totdat de bloem witte randjes krijgt (circa 1 minuutje op middelhoog vuur. Laat de bloem niet aanbranden. Niet bruin worden dus!). Blijf continu roeren (handig met een garde). Blus af met de bouillon. Blijf goed roeren met een garde tot het wat dikker wordt en het een egaal mengsel is (het is nu redelijk stevig, maar wel dat je er lekker doorheen kan mengen met je garde). Voeg de room en pulled pork toe en meng goed door (als aan de pulled pork nog geen bbq smaak zit, voeg je ook 2 tl bbq saus toe). Maak op smaak met mosterd, worcestershiresaus, tabasco en peper & zout. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg toe aan het warme mengsel. Roer goed door met een garde tot het helemaal is opgelost. Zet nu het vuur uit.  Proef de ragout. Is de smaak naar wens? Dan schep je de ragout over in een ovenschaal, bak, kom, net wat je maar hebt. Bedek met plastic folie en laat voor minimaal 3 uur (liefst een nachtje) opstijven in de koelkast (hier geldt: hoe meer de ragout verspreid zit in een kom, hoe sneller opgesteven).

Bitterbal

  • Als de ragout is opgesteven tot een salpicon (het wordt dan een heel dik mengsel), haal je het uit de koelkast. Maak 3 bakjes: 1 met bloem, 1 met de eiwitten en 1 met panko en paneermeel door elkaar heen. Pak telkens circa 1 el van de salpicon en rol hier of een rondje (bitterbal) van. De volgorde van elke bitterbal gaat als volgt:
    - Meng door de bloem heen (bloem moet overal zitten)
    - Dip door de eiwitten (hou de bitterbal even omhoog, zodat er wat ei afdruipt)
    - Doe door het panko/paneermeel heen (moet overal zitten) voor een krokant laagje.
    - Leg in een met plastic folie belegde ovenschaal. Alle bitterballen moet je uit elkaar houden, anders vriezen ze aan elkaar vast! Dus gebruik of meerdere ovenschalen of maak meerdere lagen: dus heb je een laag bitterballen, leg er een plak plastic folie weer op en daar kan je dan weer een nieuwe laag kroketjes op leggen enz. enz.
    - Leg in de diepvries en laat bevriezen. Als de kroketjes bevroren zijn kan je ze wel gewoon naast elkaar en op elkaar leggen zonder plastic folie. Scheelt je weer wat ruimte in de vriezer. 😉
  • Verwarm de frituur voor op 180 graden. Frituur de bitterballen in circa 4 minuutjes (als ze uit de diepvries komen) mooi goudbruin.

Op zoek naar meer lekkere borrelhappen? Kijk eens hier. Wat dacht je van deze pestogehaktballen gevuld met mozzarella? Of wil je lekker vega borrelen en ga je voor deze kaasbitterballen?

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Join the Conversation

  1. Jaco van Neijenhoff says:

    5 sterren
    Fantastisch wat zijn deze lekker. Was wel ff wat werk maar wat een beloning. Ben nu wel verplicht meer pulledpork te maken. 🙂

    1. Wat leuk om te horen!!! Thuis bij mij dezelfde verplichting, haha. Maar het is het zeker waard!

  2. Moet je ze invriezen. Of kan je ze ook meteen frituren?

    1. Hoi Hoi!

      Je moet ze invriezen. Dan vallen ze minder snel uit elkaar. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close