Lycheeroomijs met chocolademousse, gezouten karamel en chocoladecookiecrumble

Oké, dit klinkt misschien een beetje als een rare combi: lychee met chocolade. Maar niets is minder waar. Dit dessert van lycheeroomijs met chocolademousse, gezouten karamel en chocoladecookiecrumble is echt hartstikke lekker. Een paar jaar geleden bedacht ik het idee en heb ik het voor het eerst gemaakt. Nooit gedacht dat het zo’n succes zou worden. Sindsdien staat het regelmatig bij ons op tafel. Nee, ook wij eten dit niet op een doordeweekse dag. Er moet dan wel een speciale gelegenheid zijn (een leuk dinertje, een verjaardag of een andere feestdag).  Mijn broer noemt dit dessert van lycheeroomijs met chocolademousse, gezouten karamel en chocoladecookiecrumble ook wel ‘DODELIJK’ (dodelijk lekker natuurlijk!). Ik zou zeggen: pak eens uit met de feestdagen en maak dit dodelijke dessert! 😉

Lychees

Tot mijn verbazing kwam ik er laatst bij een vriendin achter dat niet iedereen bekend was met de fruitsoort ‘lychee’. Weet jij nu ook niet wat dit is? Klik dan hier voor lychees en hier voor lychees uit blik. Lychees zijn ongeveer de helft van het jaar in Nederland, van augustus tot januari. Lychees in blik zijn wel het gehele jaar te verkrijgen. Deze vruchtjes, zowel uit de hand als in blik, zijn te koop bij meeste supermarkten (vooral tijdens de feestdagen) en bij de toko.

Recept karamel

In onderstaand recept staat beschreven dat je voor de gezouten karamel het beste dit basisrecept kan gebruiken en dan 2 tl zeezout moet toevoegen.

Lycheeroomijs met chocolademousse, gezouten karamel en chocoladecookiecrumble

Porties 8 personen
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 15 minuten
Koeltijd 10 uur

Materiaal/apparatuur

  • Zeef
  • Mengkommen
  • Staafmixer
  • Plastic folie
  • 2 steelpan
  • kommetje
  • Bakpapier
  • Oven

Ingrediënten

Lycheeroomijs

  • 200 ml melk vol
  • 1 bak mascarpone 250 g
  • 50 ml slagroom
  • 80 g suiker
  • 30 lychees of 1,5/2 blikken lychees + 8 extra voor garnering

Chocolademousse

  • 2 eidooiers
  • 50 g suiker
  • 120 ml melk
  • 100 g pure chocolade
  • 250 ml slagroom

Gezouten karamel

  • 150 g suiker
  • 50 ml water
  • 50 g roomboter
  • 150 ml slagroom
  • 2 tl zeezout

Chocoladecookiecrumble

  • 30 g suiker
  • 50 g bloem
  • 25 g cacao
  • 30 g gesmolten roomboter
  • snufje zout

Instructies

Lycheeroomijs

  • Pel de lychees en ontpit ze OF laat de blikken uitlekken (vang het sap op). Als je losse lychees hebt dan moet je er 30 gebruiken voor het ijs en zou je er 8 kunnen gebruiken (voor ieder 1) bij de garnering. Als je lychees uit blik hebt kan je er gewoon 8 apart houden voor de garnering en de rest in het ijs doen.
  • Doe alle ingrediënten in een mengkom en mix met de staafmixer tot een gladde massa. Als je nou lychees uit blik gebruikt: proef even of de lycheesmaak er een beetje aan zit, anders moet je het sterker maken met wat van het opgevangen lycheesap (de smaak wordt wel wat sterker naarmate het zich tot ijs ontwikkeld).
  • Dek de kom af met plastic folie of giet over in een afsluitbare bak. Zet in de diepvries. Haal iedere 2 uur het ijs er even uit en mix met de staafmixer (dit heeft dan hetzelfde effect als een ijsmachine). Herhaal deze stap ongeveer 5 x. Als het goed is vormt het zich steeds meer tot een ijs. Als je het ijs uit de diepvries haalt, kan je op begeven moment niet altijd meteen meer met de staafmixer aan de slag. Laat het dan even staan totdat het iets smelt en mix pas weer met de staafmixer als het ijs niet knoerhard is. Tip: mix ook even met de staafmixer erdoorheen nét voordat je het gaat gebruiken (circa 1 uur van te voren en zet dan nog even terug de diepvries in). Je kan het ijs ook van te voren maken. Dan hoef je natuurlijk niet een paar dagen om de 2 uur te mixen (dat zou wat zijn!). Gebruik dan alleen de hiervoor gegeven tip (dus laat het even een beetje ontdooien een uur van te voren, zodat het niet meer knetterhard is, mix erdoorheen met een staafmixer en zet nog even terug de diepvries in).

Chocolademousse

  • Scheid de eieren. Meng het eigeel met 25 g suiker en roer goed met een garde tot het eigeel wat lichtgeler wordt (circa 2 minuutjes goed roeren).
  • Zet een steelpannetje op het vuur met de melk. Laat warm worden (zorg dat het niet kookt!). Als het warm is, giet je voorzichtig de melk bij het eimengsel. Roer goed met de garde continu! (anders kan het ei stollen). Giet het mengsel weer over in het pannetje en zet op laag/middelhoog vuur. Blijf nog steeds continu roeren met de garde tot dat het mengsel gaat binden en het ongeveer net zo dik wordt als yoghurt. Zet dan het pannetje van het vuur af. Breek de chocolade in stukken en doe erbij. Roer goed met een garde tot een egale massa. Laat afkoelen in een bak ijskoud water (eventueel met ijsklontjes).
  • Klop in de tussentijd de slagroom samen met de overige 25 g suiker stijf.
  • Als het chocolademengsel is afgekoeld, giet je het bij de stijfgeklopte slagroom. Schep dit met luchtige bewegingen goed door elkaar heen (ik gebruik altijd een pannenlikker). Dek het af met plastic folie en laat opstijven in de koelkast voor minimaal 3 uur (hier geldt: als je de chocolademousse verdeeld over meerdere kleine bakjes dan is het eerder opgestijfd).

Gezouten karamel

  • Gebruik hier mijn basisrecept voor karamel voor. Voeg hier alleen 2 tl zeezout aan toe. Zie de tekst hierboven voor dit recept.

Chocoladecookiecrumble

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Als alles goed is gemengd (laat de boter even inwerken, dus mengen duurt meestal eventjes. Het moet een beetje kleverig zijn (dus niet te nat en niet te droog). Verkruimel het dan met je vingers tot een crumble en bestrooi dit over een met bakpapier beklede bakplaat. Zet in de oven voor circa 8 minuten (LET OP! Verbrand snel, dus hou het in de gaten). Laat goed afkoelen (tijdens het afkoelen gaart het nog een beetje na).

Samenstelling (1 bord uitleg)

  • Schep een bolletje lycheeijs op een bord. Pak 2 lepels en maak een ovaal bolletje (ook wel quenelles genoemd) van de chocolademousse. Giet met behulp van een lepel karamel over het toetje heen (is de karamel wat harder geworden nu die koud is? Doe er dan gewoon wat water bij en meng goed door. Je verdunt het als het ware). Bestrooi de chocoladecookiecrumble over het geheel en maak af met de resterende lychee.

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close