OMG. Deze zalm cannelloni met spinazie, ricotta, tomaat & pesto is zooooooo lekker. Cannelloni, wat is dat nou eigenlijk? Het zijn eigenlijk een soort gevulde lasagnebladeren die je oprolt en topt met wat je lekker vindt. Ik heb ze deze keer dus gevuld met een vulling van gebakken zalm, spinazie, ricotta & citroen en afgemaakt met courgette, tomaat, mozzarella en Parmezaanse kaas. Yum! Kwijl je al? Ik in ieder geval wel als ik hier weer aan denk.
Zalm cannelloni met spinazie
Hoe kom ik nou eigenlijk aan dit super receptje? Nou, ik werd eigenlijk geïnspireerd door een receptje dat mijn moeder laatst had gekocht. Ja, gekocht ja. Want koken dat doet ze natuurlijk (bijna) nooit, hahaha. 😉 Maar ze had dus een soort zalm lasagne met spinazie en ricotta gekocht, die ook echt mega lekker was. Ik had alleen laatst al een lasagne variant gemaakt, dus dat wilde ik deze keer niet. Ik dacht: ‘wat kan ik hiervoor in de plaats maken?’ en dacht gelijk aan cannelloni. In principe gewoon dezelfde ingrediënten, maar dan op een andere manier opgesteld.
Zalm cannelloni
Ingrediënten
- 250 g lasagnebladeren circa 16
- 400 g zalm
- 400 g spinazie
- 1 bak ricotta 250 g
- sap van een halve citroen
- peper & zout
- 1 courgette
- 5/6 grote tomaten
- 1 bol mozzarella maxi 200 g
- 300 g tomaten passata
- 200 g pesto
- circa 50 g Jonge geraspte kaas
- circa 50 g Parmezaanse kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Kook de lasagnebladeren in een ruime pan kokend water gaar (circa 12 min.).
- Bak de zalm in een koekenpan tot gaar en snijd in stukjes/trek uit elkaar. Bak de spinazie in een grote koekenpan (waarschijnlijk doe je dit in verschillende delen, want past er niet allemaal in 1 x in --> pas als het slinkt). Als de spinazie klaar is, knijp je het vocht eruit (dit kan je doen door de spinazie in een vergiet te leggen en er met een lepel een aantal keer op te drukken). Meng de ricotta met de zalm, spinazie, sap van een halve citoen, peper & zout tot een lekkere zalmvulling.
- Snijd een courgette in de lengte door in plakjes. Giet een scheutje olie in een koekenpan en bak de courgetteplakjes voor circa 2 min. per kant op middelhoog vuur tot zacht. Snijd de tomaten en de mozzarella in plakjes.
- Schep een laag tomaten passata in een ovenschaal (circa 150 g). Vul circa 8 lasagnebladeren met de helft van de zalmvulling, rol op en leg verdeeld over de tomatenpassata in de ovenschaal. Schep pesto (100 g) op de canneloni's, leg de helft van de courgetteplakjes en tomatenplakjes er bovenop. Verdeel de helft van de mozzarellaplakken, de jonge kaas en rasp de helft van de Parmezaanse kaas erover heen. Herhaal deze stap (je maakt 2 kleine/medium ovenschalen: 1 schaal is voor 2/3 personen). Zet de ovenschalen in de oven voor circa 20/30 min. tot de mozzarella goudbruin is (zelf goed in de gaten houden, want verschilt per oven).
Op zoek naar meer lekkere Italiaanse receptjes? Kijk dan eens hier. Wat dacht je van deze smeuïge spaghetti met rode tomatensaus & burrata? Of ben je meer van deze tomatenrisotto met burrata? Duidelijke burrata fan hiero!!! hahaha. Maar als je dan toch die risotto maakt, maak dan ook gelijk eens deze arancini (risottoballetjes) van tomatenrisotto met mozzarella. YUM.
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂