Pilav met gehakt à la papa recept

Er zijn niet veel gerechten die mijn vader maakt hier thuis. Ik ben eigenlijk altijd opgegroeid met dat mijn moeder gewoon kookt en pap werkt. Heel af en toe kookt hij dan in het weekend: hij verzorgde op zondagochtend altijd de gebakken eitjes en had 2 gerechten die hij eens in de zoveel tijd maakte. Eén gerecht daarvan is de pilav met gehakt. Een receptje dat hij nog kent van zijn studententijd. En dat betekent: een super simpel recept, maar wel héél erg lekker! Pilav is een rijstgerecht met perzik dat oorspronkelijk komt uit het Midden-Oosten. De perzik geeft het gerecht een lekkere zoete touch. Toen ik het nog nooit op had en hoorde van perzik in een soort tomatenrijst, zat ik nou niet persé te springen. Maar niets is minder waar, want het is echt een goede combi. Ik vind het heerlijk en kijk er altijd naar uit als mijn papa weer eens de pilav met gehakt voor ons maakt! 🙂

Pilav

Je hebt pilav in heel veel soorten en maten. Dit keer heb ik het receptje à la papa: pilav met gehakt. Maar je zou het bijvoorbeeld ook kunnen maken met kip in plaats van gehakt of rozijnen in plaats van perzik. Allemaal variaties mogelijk dus!

Tip: eet het met wat extra sambal & ketjap. Dat maakt het gerecht nóg lekkerder!! Je eigen sambal maken? Klik dan hier voor een lekker receptje met citroengras!

Pilav met gehakt

Porties 6 personen
Bereidingstijd 25 minuten

Materiaal/apparatuur

  • Grote pan

Ingrediënten

  • 500 g rijst
  • 1 groot blik perzik circa 820 g
  • 3 kleine ui of 2 grote
  • 600 g gehakt rund
  • peper en zout naar wens
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 3 kleine blikjes tomatenpuree 70 g per blikje, dus in totaal 210 g
  • 2 tl sambal
  • ketjap naar wens

Instructies

  • Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzingen op het pak met een snufje zout in het water.
  • Snijd de perziken in kleine stukjes. Snijd de ui fijn.
  • Leg een klontje boter in een grote pan en doe het gehakt hierin. Breng op smaak met peper en zout. Bak het gehakt rul (beetje kruimelig). Als het gehakt (bijna) gaar is, voeg je de gesneden ui toe en breng je het gehakt op smaak met knoflookpoeder. Bak dit voor circa 5 minuutjes op laag vuur mee.
  • Meng de tomatenpuree door de gaar gekookte rijst, zodat alles goed verspreid zit. Schep nu de (tomaten)rijst bij het gehakt in de pan en schep goed door. Voeg de gesneden perzik eraan toe en maak op smaak met sambal.
  • Serveer warm. Proef zelf ook goed (of je eventueel nog wat moet toevoegen)! Maak bij het serveren eventueel nog op smaak met meer sambal of een lekkere scheut ketjap.
Keuken: Arabisch

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close