Ik vind de klassieker toch vaak wel het lekkerste blijven hoor. Het zijn niet voor niks klassiekers, right?! Zo ook de pasta Bolognese. Hoe maak je die nou het állerlekkerst? Ik kan jullie een heel verhaal vertellen, maar eigenlijk is het gewoon super easy, namelijk met onderstaand recept voor mijn Bolognesesaus! Alle smaken combineren PERFECT met elkaar en zorgen ervoor dat jouw pasta (waarmee je het ook combineert, dit is altijd een toppertje).
Rode wijn
De hoeveelheid rode wijn lijkt veel, maar dat zorgt juist voor een fantastisch lekkere smaak. Wijn verdampt natuurlijk ook tijdens het koken, dus het alcoholpercentage zal zo goed als verdwenen zijn. Wil je dit nou liever niet? Vervang de wijn dan voor 400 ml water en voeg de 200 ml + het rundbouillonblokje tegelijk toe aan het begin.
Bolognesesaus
Bolognese is een klassieke tomaten(vlees)saus met gehakt, ui, bleekselderij & Bospeen. Kan niet missen bij een goeie spaghetti of lasagne natuurlijk! Zelf heeft voor de rest iedereen een andere versie erop, maar onderstaand recept is mijn eigen klassiekertje.
Tip: serveer het met wat extra basilicum. Basilicum kan nooit kwaad toch?! 🙂
Bolognese saus
Materiaal/apparatuur
- 1 grote (braad)pan
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 300 g bleekselderij driekwart
- 5 bospenen
- 500 g rundergehakt
- peper & zout
- 250 g gerookte spekblokjes
- 1 blikje tomatenpuree 70 g
- 400 ml soepele rode wijn
- 2 blikken tomatenblokjes (2 x 400 g)
- 1 rundbouillonblokje
- handje Parmezaanse kaas
- Scheut worcestershiresaus
- snuf bruine basterdsuiker
- 2/3 tl balsamico azijn
- handje basilicum fijngesneden
Instructies
- Snijd de ui & knoflook fijn. Snijd halve maantjes van de bleekselderij. Schil de bospenen en snijd in mini blokjes. Snijd de basilicum fijn.
- Fruit de fijngesneden ui en knoflook in een grote braadpan op laag/middelhoog vuur voor circa 2-3 min. Voeg het gehakt toe en breng op smaak met peper & zout. Bak voor circa 1 min. mee. Voeg de spekblokjes toe en laat meebakken voor circa 3 min. op middelhoog vuur. Voeg tomatenpuree toe. Laat meebakken voor circa 1 min. Voeg de gesneden bleekselderij, bospeen en blus af met de rode wijn. Laat dit stoven voor circa 5 min. op hoog vuur (bijna alle alcohol uit de wijn is nu verdampt). Voeg de blikken tomatenblokjes toe. Breng aan de kook. Laat dit pruttelen. op laag/middelhoog vuur. Voeg na circa 20 min. 200 ml water en blokje rundbouillon toe en laat mee pruttelen voor nogmaals circa 20 min.
- Breng op smaak met geraspte Parmezaanse kaas, worcestershiresaus, bruine suiker, balsamicoazijn & de fijngesneden basilicum.
Op zoek naar meer lekkere sauzen/pasta’s? Neem hier dan eens een kijkje! Wat dacht je van deze roze spaghetti met geitenkaassaus, groene asperges, zalm & dille? Geen klassieker maar minstens nét zo lekker.
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂