We gaan niet voor de normale pasta pesto variant dit keer. Nee, nee. Dit maal maak ik namelijk gebruik van een niet heel bekende pastasoort. Of ja: niet zo bekend als bijvoorbeeld de spaghetti of de penne (onder de meeste Nederlanders dan, haha). Ik maak in dit receptje gebruik van Orecchiette. En daarmee maak ik deze Orecchiette met pesto van courgette & rucola (en basilicum) met een spekcrumble van spek, pijnboompitten & Parmezaanse kaas. Deliccccc!!! Even toppen met verse basilicum & je maaltijd is compleet.
Pesto
De pesto in deze Orecchiette met pesto van courgette & rucola is dus niet zoals de normale pesto die ik zou gebruiken voor mijn pasta. Nee nee, deze wordt gemaakt van basilicum, rucola, courgette (of courgetti), cashewnoten, Parmezaanse kaas, citroensap & voor de romigheid wordt er gebruik gemaakt van ricotta. Mmmmh. In de saus worden al lekker veel groentjes verwerkt, terwijl je gewoon kan zeggen dat dit pesto is. Perfect receptje voor kids dus! 🙂
Tip: Probeer ook eens andere groentjes te verwerken in jouw pestosaus, zoals boerenkool, doperwten of andere kruiden zoals peterselie.
Orecchiette met pesto & spekcrumble
Ingrediënten
Spekcrumble
- 150 g dik gesneden spekplakken 5 lange plakken
- 30 g pijnboompitten
- handje dungeraspte Parmezaanse kaas
Orecchiette
- 500 g Orecchiette
Groentepesto
- 75 g basilicum
- 75 g rucola
- 1 pak courgetti of 1 courgette in plakjes
- sap en zest van halve citroen
- 100 g cashewnoten
- 150 g Parmezaanse kaas
- 1 bak ricotta
- peper & zout naar wens
Topping
- 2 handjes verse basilicum
Instructies
Spekcrumble
- Bak de spek plakken in een grote pan helemaal uit tot krokant. Laat uitlekken op een keukenpapiertje & snijd fijn tot een crumble. Rooster de pijnboompitten voor circa 2 min. op laag vuur (PAS OP! Verbrand snel) en snijd fijn. Gooi bij de spekcrumble in een schaaltje. Voeg de fijngeraspte Parmezaanse kaas toe & meng door elkaar heen.
Orecchiette
- Kook de Orecchiette volgens gebruiksaanwijzing op de achterkant van de verpakking gaar. Giet af & bewaar het kookvocht.
Groentepesto
- Doe alle ingrediënten voor de groentepesto in een grote kom. Mix met de staafmixer tot een gladde massa. Schep de groentepesto bij de Orecchiette. Schep goed om. Voeg eventueel nog wat kookvocht toe als het smeuïger moet.
Topping
- Schep de pasta in diepe borden. Garneer met de spekcrumble & verse basilicum.
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂