Yummmmm. Als je mij ergens blij mee kan maken is het carpaccio. En dan vooral carpaccio van de slager of zelf een stuk ossenhaas snijden in flinterdunne plakjes. Voor degenen die mij goed kennen zal dit recept daarom ook niet als een verrassing komen: ik ben er echt gek op!! En zonder de truffelmayonaise van Jean Bãton is het niet compleet, dus ontbreekt natuurlijk niet op de allerlekkerste carpacciosalade. Ziet die er niet heerlijk en super kleurrijk uit?!
Carpaccio
Sommigen zullen carpaccio zien als een erg saai en standaard gerecht, maar ik denk dat de meeste dit receptje voor de allerlekkerste carpacciosalade met truffelmayonaise wel kunnen waarderen. Want zoals de naam al zegt, is carpaccio gewoon super lekker. En je kan er niet alleen salades mee maken, maar volop variëren. Stop het in een sandwich, broodje, wrap of serveer het als voorgerecht. Alles kan (en alles is heerlijk)!
Kaas
In dit recept wordt er geraspte oude kaas van blok gebruikt. Het is dus ook echt aan te raden om niet al voorverpakte geraspte oude kaas te kopen (smaakt toch minder vers). Een lekkere oude kaassoort voor deze salade zou bijvoorbeeld een stuk van Old Amsterdam zijn (blijft één van mijn favorieten).
Tip: In het recept staat een optie om de salade te dresseren met granaatappelazijn of een andere zoete azijnsoort. Doe dit aub!! Maakt zo veel verschil en is maar een kleine moeite. Deze azijnsoorten zijn te koop bij verschillende speciaalzaken zoals een kaasboer.
Carpacciosalade
Ingrediënten
- 2 handjes rucola
- 2 handjes slamelange rode biet ook te vervangen door 1,5 hand rucola melange en 0,5 hand geraspte rauwe biet
- kwart komkommer
- 1 pak carpaccio supermarkt of circa 100/130 g vers gesneden carpaccio van de slager
- peper & zout
- 5 tomaatjes
- 1,5 handje geraspte oude kaas zelf raspen van een blok
- 5 zongedroogde tomaatjes
- half handje pijnboompitten
- 2 el truffelmayonaise
Optioneel
- 0,5 chioggia biet
- 1 tl granaatappelazijn of een andere zoete azijnsoort te koop bij speciaalzaken
Instructies
- Verdeel de rucola en slamelange rode biet over een bord (hier is een optie voor, kijk hieronder). Rasp met behulp van een kaasschaaf of snijd flinterdunne komkommerplakjes af. Leg boven op de salade. Leg nu het carpacciovlees op de salade. Maak op smaak met peper & zout.
- Snijd de tomaatjes door de helft. Verdeel over de carpaccio. Verdeel ook de geraspte oude kaas & zongedroogde tomaatjes over de carpaccio. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan en strooi eroverheen.
- Meng de truffelmayonaise in een kommetje met een mini beetje water (zo verdun je 'm iets meer, maar pas op dat je het niet te erg verdund, want dat gaat ten koste van de smaak). Besprenkel over de salade heen.
Optioneel
- Snijd de chioggia biet. Maak eventueel de salade af met deze plakjes.
- Je zou de rucola en slamelange op smaak kunnen brengen met 1 tl granaatappelazijn (doe ik altijd!). Zorgt nét voor wat meer smaak.
Ook carpacciofan? Probeer dan ook deze carpaccioclubsandwich eens. Very lekker!!
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂