Ik heb hier een geweldig basisrecept voor meringue – ook wel schuimpjes genoemd. Je hebt wel een beetje geduld nodig, want ze moeten circa 2 uur in de oven drogen, maar daarna zijn ze helemaal van jou. Geen zin om eiwitten te scheiden? Je zou ook eiwit uit een pak van de supermarkt kunnen kopen.
Geen thermometer in huis?
Heb je nou geen kookthermometer in huis? Maar zou je wel graag deze meringue willen maken? Geen probleem! Klopt dan de eiwitten in een kom stijf samen met 150 g suiker. Blijf kloppen totdat het in volume verdubbeld is. Voeg dan nog eens 100 g suiker toe en klop tot een stevig, glanzend geheel. Ga dan verder vanaf stap 3 van onderstaand recept.
Hoe weet je of het goed is opgeklopt?
Meestal kan je dit wel zien. Heb je geen stevig, glanzend mengsel – maar meer een soort badschuim – dan moet je opnieuw beginnen. Het opgeklopte eiwit zal dan niet goed garen in de oven tot een lekkere meringue. Heb je wel een stevig, glanzend mengsel, maar loopt het eruit als je de kom op z’n kop houdt? Klopt dan nog even verder. Het is ook een beetje een kwestie van oefenen. In het begin mislukte bij mij ook wel eens een meringue portie, tegenwoordig nooit meer. Máár met onderstaand basisrecept voor meringue kan het bijna niet mis gaan!
Tip: Een lekker dessert maken met meringue? Maak dan het pornstar martini dessert.
Basisrecept meringue
Materiaal/apparatuur
- Mixer
- Steelpan
- Thermometer
- Spuitzak
- Bakpapier
- Oven
Ingrediënten
- 4 grote eieren
- 40 g poedersuiker
- 225 g kristalsuiker
- 75 ml water
Instructies
- Verwarm de oven voor op 100 graden.
- Splits de eieren. Doe het eiwit in een vetvrije kom (zorg dat er geen eigeel bij zit!, anders wordt het niet stijf). Mix samen met de poedersuiker stijf.
- Pak een steelpannetje en doe hier de kristalsuiker en het water in. Roer goed door tot het suiker is opgelost en laat nu verwarmen tot 121 graden (meet dit door de thermometer in de suikersiroop te hangen). Giet, terwijl je het stijfgeklopte eiwit mixt, de suikersiroop er langzaam bij. Laat dit nog circa 3 min. kloppen tot een stevig, glanzend geheel.
- Schep het opgeklopte eiwit in een spuitzak. Spuit toefjes van circa 2 x 2 cm op een met bakpapier beklede bakplaat (je kan ze zo groot of klein maken als je zelf wilt. Je moet ze dan alleen wat korter/langer afbakken).
- Zet in de oven voor circa 2 uur en laat goed afkoelen.
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂