Boeuf bourguignon is een Frans gerecht op basis van rundvlees gestoofd in rode wijn, champignons, spekjes en sjalotjes. Een Franse stoofschotel dus. Ik heb hier hét ultieme recept voor deze Franse klassieker voor jullie.
Dit recept voor boeuf bourguignon is geweldig om mensen mee te imponeren. Het is namelijk een echt smaakbommetje: het vlees is zijdezacht en alle smaken zijn goed ingetrokken, waardoor elke hap weer een feestje is om te mogen eten. Super leuk om bij gezelschap in kleine stoofpannetjes te serveren. Zo is de presentatie ook nog eens top.
Grotere portie
Ik raad aan om een grotere portie te maken. Zo heb je meer waar voor je tijd. Je kan of 2 x van genieten van de boeuf bourguignon. Je zou het dan bijvoorbeeld één keer met aardappelpuree en één keer met rijst kunnen eten. Maar je zou er ook bijvoorbeeld ravioli mee kunnen vullen. Dit heb ik zelf gedaan. Wij zijn thuis met z’n vieren, dus ik had 1,5 keer zoveel. Wat ik over had heb ik bewaard voor de ravioli. Zo had ik een heel nieuw gerecht met dezelfde stoof. Is dat niet slim? In ieder geval wel heel lekker!
Klik hier voor het recept van de ravioli.
Tip: Drink bij dit recept een krachtige, volle rode wijn.
Boeuf Bourguignon
Materiaal/apparatuur
- Grote braadpan
Ingrediënten
- 1 winterpeen
- 2 teentjes knoflook
- 1,5 kilo runderriblappen
- peper en zout
- 40 g bloem
- 250 g spekreepjes
- 400 ml rode wijn
- 1 liter runderbouillon
- 70 g tomatenpuree 1 blikje
- 3 blaadjes laurier
- 6 takjes tijm
- 10 mini sjalotjes
- 250 g kastanjechampignons
Instructies
- Snij de winterpeen in kleine stukjes en de knoflook fijn.
- Snij het vlees in grove stukken van ongeveer 4 cm. Haal eventuele pezen etc. eraf. Bestrooi met wat peper en zout en de bloem. Hussel goed door elkaar, zodat aan alle stukken vlees bloem zit.
- Bak de spekreepjes in een braadpan op middelhoog vuur gaar. Ze hoeven niet krokant te zijn in dit recept. Schep de spekreepjes eruit en laat op hoog vuur voor circa 4 minuten de vleesstukken bakken. Keer af en toe.
- Voeg de winterpeen en knoflook toe en laat kort mee bakken. Blus af met de rode wijn en voeg ook de runderbouillon toe. Doe de tomatenpuree, laurier, tijm en gebakken spekreepjes erbij en roer alles goed door elkaar. Breng alles aan de kook, zet de deksel op de pan en laat voor circa 2 uur stoven op laag vuur. Hou het ondertussen wel regelmatig in de gaten. Soms is het namelijk nodig om extra water toe te voegen, anders is er kans dat het aanbrandt.
- Schil ondertussen de sjalotjes en snij een keer horizontaal door. Snij ook de champignons in 4 stukken. Zet een pannetje op het vuur met wat olijfolie en bak samen circa 4 minuten.
- Als de boeuf bourguignon bijna klaar is (dus het vlees nog wel een lekkere bite heeft, maar wel zacht genoeg is zodat het uit elkaar valt in je mond), voeg je de sjalotjes en champignons toe. Laat deze nog voor circa 15 minuten mee stoven.
- Breng op smaak met eventueel nog wat peper en/of zout en serveer met rijst of aardappelpuree en sperziebonen.
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂