Deze pasteitjes met zelfgemaakte kippenragout zijn de lekkerste ever!! Ragout is echt super simpel om te maken. Het is puur een kwestie van roeren en op smaak brengen met alle ingrediënten. Makkelijk toch?! Er zit echt meeeeega veel smaak aan, het is super goed gevuld én zit bomvol groenten (dus ideaal om je kids groenten te laten eten). Deze pasteitjes met zelfgemaakte kippenragout zijn ab-so-luut niet te vergelijken met ragout uit de supermarkt (die vind ik namelijk niet te vreten). Probeer het dus echt eens zo uit!!
Liever de pasteitjes zelf maken?
Wil jij liever, net als ik, de pasteitjes zelf maken? Dat kan! Het is niet heel moeilijk, maar het kost wel wat tijd. Je kan dit maken met behulp van het recept voor zelfgemaakt bladerdeeg (het állerlekkerst) of je zou een rol ‘vers’ bladerdeeg uit de supermarkt kunnen kopen. Hoe je dit moet doen? Zie de stappen hieronder (uitgelegd met de rol vers bladerdeeg uit de supermarkt als voorbeeld. Het zelfgemaakte bladerdeeg werkt in principe hetzelfde. Dit zou je dan alleen nog moeten uitrollen tot een plak):
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Rol het bladerdeeg uit over het aanrecht. Steek er met behulp van een glas of uitsteekvormpje 15 rondjes uit. Leg 6 rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Steek bij de andere 9 rondjes met een kleiner glas of uitsteekvormpje kleinere rondjes uit. Je houdt nu een klein rondje en een ring over.
- Bestrijk de 6 rondjes op de bakplaat met ei. Prik er gaatje in met een vork. Leg dan een laag cirkelranden erop en bestrijk weer met ei en prik ook in de cirkelranden gaatjes.
- Je hebt als het goed is nu nog 3 cirkelranden over, terwijl je er nog 12 nodig hebt. Dat betekent dus dat je 9 cirkelranden mist. Maaaar: tijdens het uitsteken van de rondjes op het bladerdeeg, heb je veel bladerdeeg niet gebruikt. Pak dus al het overtollige bladerdeeg (hier bedoel ik alle randjes en 7 kleine rondjes mee. Je moet hiervan 2 kleine rondjes en de 3 cirkelranden bewaren). Bestrooi er wat bloem over en rol uit met behulp van een deegroller (zelf heb ik dit in 2 delen gedaan –> eerst uitgerold en er 5 grote rondjes uitgestoken (en daar natuurlijk met een klein glas/uitsteekvormpje weer een ring uitgestoken. En daarna de kleine rondjes en het overtollig bladerdeeg van deze batch weer uitgerold en hier 4 rondjes uitgestoken (en daar weer ringen).
- Als het goed is heb je nu dus: 6 rondjes op de bakplaat met 6 ringen eroverheen, 12 cirkelranden en 6 kleine rondjes. Leg de kleine rondjes ook op de bakplaat en bestrijk met ei. Leg op de 6 rondjes op de bakplaat met de 6 ringen weer een laag ringen, bestrijk met ei en prik er gaatjes in en doe dit dan met de overige 6 nog een keer.
- Zet in de oven voor circa 25/30 minuten.
Als je bovenstaande stappen teveel werk vindt, kan je natuurlijk ook gewoon de pasteitjes uit de supermarkt kopen (zoals staat beschreven in mijn recept). Bovenstaand recept is wel wat tijdrovender, maar zeker weten lekkerder.
Heb jij liever een video bij deze stappen? Bekijk dan eens deze video van Leukerecepten voor het maken van eigen pasteitjes! Zij doet het wel iets anders dan ik (zij heeft een receptje voor 4 personen), maar het idee is hetzelfde.
Pasteitjes met kippenragout
Materiaal/apparatuur
- 2 grote pannen
- Mixer
- Koekenpan
- 1 kleine pan
Ingrediënten
- 4 kipfilet 500 g
- 50 g roomboter
- 60 g bloem
- 600 ml kippenbouillon
- 200 ml kookroom
- 1 prei
- 2 bospenen
- 1 teentje knoflook
- 15 g lavas of selderij
- 1 blik doperwten 280 g
- 1 el mosterd
- Scheutje citroensap
- Scheutje azijn
- 3 el worcestershiresaus
- 15 goede druppels tabasco
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 el kerriepoeder
- 1 el ketjap
- zout en peper naar smaak
- 10 pasteitjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Breng circa 1/1,5 liter (tot de kip onderstaat) water aan de kook met 2 bouillonblokjes. Kook hierin de kipfilet tot ze gaar zijn). Haal de kipfilet uit de bouillon en leg in een kom. Mix nu met een mixer tot pulled chicken of trek uit elkaar met 2 vorken.
- Snij de prei in halve ringetjes. Snij de 2 bospenen in kleine mini stukjes. Snij de knoflook en lavas/selderij fijn. Doe wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin de prei en knoflook tot de prei zacht is. Zet een pannetje met water op het vuur en laat de bospeenstukjes hierin koken tot beetgaar.
- Laat de roomboter op laag vuur in een grote (braad)pan smelten (laat niet bruin worden!). Als het gesmolten is, doe je de bloem erbij. Meng dit goed door. Laat eventjes bakken totdat de het bloemmengsel witte randjes krijgt (laat de bloem vooral niet bruin worden). Blus af met 600 ml kippenbouillon (waar je de kip in hebt gekookt. Van de rest kun je gewoon genieten als kippenbouillon, waar je eventueel nog wat groentes en vermicelli doorheen doet) en kookroom. Meng dit goed met een garde door elkaar heen tot er een geheel ontstaat.
- Doe de pulled chicken, gebakken prei en knoflook, gekookte bospeenstukjes en de fijngesneden lavas/selderij bij de ragout. Voeg ook de doperwten uit blik toe (laat wel even uitlekken van tevoren).
- Maak de ragout op smaak met de citroensap, azijn, worcestershiresaus, tabasco, knoflookpoeder, kerriepoeder, ketjap en zout & peper.
- Snij de dekseltjes van de pasteibakjes en verwarm, zowel de dekseltjes als pasteibakjes, in de oven voor circa 8 minuten.
- Haal de pasteitjes uit de oven. Vul met de warme kippenragout en maak af met het dekseltje.
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂