Is dit geen feestje op tafel? Deze zalmzijde met kruiden en feta uit de oven is super van smaak en heel erg mals, doordat het één groot stuk is. Als je dit droog krijgt, is het bijná knap. 😉 Niet-te-mislukken dus. Deze zalm is ideaal om te delen tijdens het hoofdgerecht voor bijvoorbeeld Kerst. Want waarschijnlijk ga je zo’n groot stuk zalm niet kopen voor een doodnormale dag (wat ik overigens wel heb gedaan, om jullie van dit heerlijke receptje te kunnen voorzien. Was héél erg. 😉 ). Wat zo fijn is aan deze zalm is dat het letterlijk 5 minuten duurt om dit voor te bereiden en dan hoeft die alleen nog maar de oven in! Heerlijk, gezond én simpel dus. Onderstaand recept voor zalmzijde met kruiden en feta uit de oven is zeker één van mijn favorieten en binnenkort misschien ook die van jou!
Grieks tintje
Ik heb deze zalm een lekker Grieks tintje meegegeven door de ingrediënten die er worden gebruikt voor de kruidenkorst. Feta, munt en dille. Typische Griekse ingrediënten die het altijd goed doen. En toevallig smaken ze ook uitstekend op zalm. Komt dat even goed uit! Om helemaal in de Griekse tint te blijven zou je het eventueel kunnen serveren met een zelfgemaakte tzatziki. Mjam!
Geen hele zalmzijde?
Dit recept zou natuurlijk ook gewoon prima met stukken zalmfilet kunnen! Verkort dan alleen de oventijd naar 10/15 minuten.
Kernthermometer
Maak je gebruik van een thermometer? Als de kerntemperatuur van de zalm tegen de 50 graden aan zit, is die goed. Dit is dus voor de echte perfectionisten onder ons.
Op zoek naar meer recepten voor de Kerst? Klik dan hier!
Zalmzijde met kruiden en feta uit de oven
Ingrediënten
- 1 kilo zalm aan stuk
- sap van een halve of 1 citroen
- 25 g dille
- 15 g munt
- 1 pak feta
- 2/3 paneermeel
- 1 tl cayennepeper
- 1 tl knoflookpoeder
- zeezout naar wens
- 3 el olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Leg de zalmzijde op een met bakpapier beklede bakplaat. Pers het sap van de citroen over de zalmzijde (lijkt veel maar is lekker) (hou rekening met de dikte: dik --> mag wel het sap van een hele citroen. Wat dunner stukje? --> dan zou ik kiezen voor het sap van een halve citroen).
- Snij de dille & munt fijn en doe in een kom. Verkruimel hier de feta ook in en meng goed door elkaar. Doe de paneermeel erbij en meng nog een keer door elkaar heen.
- Breng de zalm op smaak met cayennepeper, knoflookpoeder en de zeezout (ik doe best wel wat zeezout, maar doe het ook weer niet té veel, want de feta is natuurlijk ook zoutig).
- Haal het kruiden-feta mengsel uit de kom en druk alles aan op de bovenkant van de zalm. Besprenkel met de olijfolie. Zet in de oven voor circa 35 minuten (afhankelijk per oven en van de dikte van de zalm!! Ik had een redelijk dik middenstuk. Als je dus een dunner stukje hebt (zoals een staartstukje) zou ik het na 20 minuten even checken).
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂