Pepernoten cheesecake met witte chocolade & karamel

Cheesecake kan je in allerlei vormen, maten en combinaties maken. En aangezien dit mijn all-time favourite dessert is, heb ik een leuke variant gemaakt voor Sinterklaas. Zie hier mijn pepernoten cheesecake met witte chocolade & karamel.

Gebruik van een waterbad

Zoals ik in mijn recept voor pepernoten cheesecake beschrijf zorgt het gebruik van een waterbad ervoor dat de cheesecake minder snel scheurt. Als je cheesecake scheurt is totaal niet erg. Dit doet namelijk niks onder qua smaak dan een cheesecake die niet is gescheurd, maar voor het oog is dé perfecte cheesecake zonder scheuren. Waarom helpt een waterbad? Normaal gesproken komen scheuren door te snelle temperatuurswisselingen of doordat er lucht opstijgt tijdens het bakken. Een waterbad zorgt voor stoom en dat zorgt ervoor dat de cheesecake evenredig wordt gebakken. Hoe moet je dit dan precies doen? Zet een ovenschaal met water onder en de cheesecake in het midden van de oven OF verpak de bakvorm waar de cheesecakevulling in zit met aluminiumfolie en zet deze bakvorm in een met water gevulde ovenschaal de oven in. Het eerste vind ik persoonlijk wat handiger & minder werk. 😉 Ik heb deze tip van Sabine van OhMyFoodness. Klik hier voor 10 tips van Sabine voor de perfecte cheesecake.

Versiering

De pepernoten cheesecake wordt natuurlijk al een beetje versierd door de karamel, maar om het nog wat levendiger te maken, kan je deze topper versieren met bijvoorbeeld witte chocoladeschilfers of (chocolade en/of karamel) pepernoten.

Basisrecept karamel

Klik hier voor het basisrecept om zelf karamel te maken.

Pepernoten cheesecake met witte chocolade & karamel

Voorbereidingstijd 25 minuten
Oventijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 25 minuten

Materiaal/apparatuur

  • Ronde bakvorm (20-22-24 cm)
  • Bakpapier
  • Hakmolen of deegroller
  • Steelpan
  • Mixer

Ingrediënten

  • 250 g pepernoten
  • 120 g roomboter
  • 400 g monchou
  • 150 g kristalsuiker
  • 250 g zure room
  • sap van een halve citroen
  • 1 tl maïzena
  • 3 eieren
  • 200 g witte chocolade
  • 1 x basisrecept karamel
  • versiering naar keus

Instructies

Bodem

  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de bakvorm goed in (vooral de zijkanten) en bekleed de onderkant met bakpapier.
  • Maal de pepernoten fijn in een hakmolentje of sla ze fijn door ze te verwikkelen in een theedoek en er met een deegroller op te slaan. Hou een aantal (circa 15) pepernoten apart.

Vulling

  • Laat de roomboter smelten in een steelpannetje. Als de boter net gesmolten is, giet je het bij de fijngemalen pepernotenkruimels. Meng goed door elkaar heen. Verdeel het pepernotenmengsel over de bodem van de bakvorm. Strijk het mooi glad met behulp van de achterkant van een lepel. Zet de bakvorm in de koelkast.
  • Mix in een kom de monchou, suiker, zure room en sap van een halve citroen tot een glad mengsel. Voeg de eieren 1 voor 1 toe. Doe de maïzena erbij en mix goed door elkaar.
  • Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron. Voeg dit toe aan het monchoumengsel en mix tot je een egale, gladde massa hebt. Haal de bakvorm uit de koelkast en giet deze massa erin. Duw de overige pepernoten in het mengsel en zet in de oven voor circa 1 uur (de cheesecake scheurt minder snel met gebruik van een waterbad). Als de oventijd is verstreken zal de cheesecake er nog een beetje 'drillerig' uitzien. Dit hoort zo! De cheesecake wordt namelijk pas stijver wanneer je het laat afkoelen. Laat de cheesecake afkoelen in de oven met de ovendeur op een kiertje (circa 1 uur). Zet daarna in de koelkast voor een paar uur (het liefst voor 1 nachtje).

Karamel

  • Zie het basisrecept voor karamel in bovenstaande tekst. Giet – als de karamel en de cheesecake goed zijn afgekoeld – de karamel over de cheesecake heen of besprenkel de cheesecake met de karamel (het slimste om dit te doen als de cheesecake nog in de bakvorm zit, anders dan druipt de karamel eraf). Maak het af met versiering naar keus. Bewaar de cheesecake altijd in de koelkast!

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close