Vitello tonnato! Een klassiek, lekker en snel Italiaans recept

Vitello tonnato is echt een Italiaanse klassieker. Iedereen zal het wel kennen of zelfs ooit op hebben. Hier mijn lekkere en snelle versie op dit gerecht: fricandeau met een heerlijke, lichtpittige tonijnmayonaise, kapperappeltjes, zoete honingtomaatjes, ingelegde radijsjes, rucola & wat parmezaanflakes. Mjammie!!

Kapperappeltjes

Hele kapperappeltjes kunnen nogal zurig zijn. Zeg dus – voordat je het op tafel zet – aan je mede-tafelgenoten dat ze deze even doorsnijden en zo samen met de andere smaken opeten (alles met elkaar dus! Dit is heel moeilijk voor sommige mensen, haha). Niet dat je opeens een heel kapperappeltje in je mond hebt, want dat kunnen er veel denk ik niet waarderen. Kapperappeltjes (gewoon te koop bij meeste supermarkten) zien er natuurlijk top uit qua presentatie, maar heb je dit nou liever niet? Dan kan je ze natuurlijk vervangen voor de ‘gewone’ variant kappertjes!

Op zoek naar meer gerechten om met bijvoorbeeld Kerst te serveren? Klik dan hier. Wat dacht je van een lekker soepje vooraf, zoals deze bloemkoolsoep met truffelolie, krokante serranoham & bieslook? Of ga voor dit top hoofgerecht: zalmzijde uit de oven met feta en kruiden.
Tip: Je zou de vitello tonnato kunnen opmaken zoals iedereen doet: gewoon plat op je bord. Maar je kan ook voor de spannendere versie gaan: alles aan de zijkant van je bord presenteren (zie foto). In stap 3 van het recept leg ik uit hoe je dit moet doen.

Vitello tonnato

Porties 4 personen
Bereidingstijd 20 minuten
Marineertijd 1 uur

Materiaal/apparatuur

  • Staafmixer

Ingrediënten

  • 4 radijsjes
  • 2 el azijn
  • 1,5 el en 0,5 tl suiker
  • 2 el citroensap
  • 1 blik tonijn in olie
  • 6 el mayonaise Zaanse als je die hebt
  • 1 tl siracha
  • peper en zout naar wens
  • 200 g fricandeau 3 plakjes pp
  • 12 honingtomaatjes
  • 45 g parmezaanflakes
  • 12/16 kapperappeltjes
  • Eventueel rasp van halve citroen

Instructies

  • Snij de radijsjes in dunne schijfjes. Meng de azijn, 1,5 el suiker, 1 el citroensap en een snufje zout met elkaar en leg de schijfjes radijs hierin. Leg in de koelkast voor minimaal 1 uur.
  • Doe het tonijn in blik in een schaal (olie mag er ook bij). Voeg mayonaise, siracha, 0,5 tl suiker, 1 el citroensap en peper & zout toe. Mix met de staafmixer tot een gebonden tonijnmayonaise.
  • Opmaak 1 bord: leg een kwart van de fricandeau (bij mij waren dit 3 plakjes) een beetje gerold op de zijkant van een bord. Bestrooi met wat verse zwarte peper. Snij de honingtomaatjes door de helft en leg 6 helftjes verdeeld over de fricandeau. Verdeel ook een kwart van radijsjes, parmezaanflakes en kapperappeltjes over de fricandeau. Leg als laatste toefjes tonijnmayonaise erop en maak af met wat rucolablaadjes. Rasp er eventueel nog wat citroen overheen voor de kleur.
Keuken: Italiaans

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close