Pornstar Martini dessert: bekende cocktail omgetoverd tot een dessert

De Pornstar Martini is mijn favoriete alcoholische drankje of cocktail (op gin-tonic na dan ;)). Hier moest ik van mezelf iets mee doen. Ik vind het altijd leuk om gerechten of recepten die al bestaan een eigen twist te geven of om te toveren tot iets anders. En dat heb ik dus gedaan met de bekende Pornstar Martini. Ik presenteer jullie: het Pornstar Martini dessert. Bíjna net zo spannend als de naam van deze cocktail. Zoet, maar wel héél lekker. En een dessert mag ook wel een beetje zoet zijn vind ik zelf.

Pornstar Martini

Waar bestaat de bekende cocktail Pornstar Martini normaal gesproken uit? Zo ver ik weet bestaat deze cocktail uit 2 verschillende onderdelen: het sap met daarin wodka, limoensap, passievruchtsmaak en vanille-aroma’s & een eiwitschuimlaagje. Al deze smaken heb ik meegenomen in mijn dessert:

  • De passievruchtsmaak komt terug in de passievruchtcurd en de passievruchtromanoff;
  • De wodka komt terug in de passievruchtromanoff;
  • De limoensap komt terug in de passievruchtcurd en de limoenmousse;
  • De vanille-aroma’s komen terug in de limoenmousse;
  • Het eiwitschuimlaagje is een meringue geworden.

Klinkt dat niet lekker?! Ik heb er nu alweer zin in!

Tijd

Dit dessert vergt wel wat tijd. Het bestaat zoals je kan zien uit 4 onderdelen. Elk onderdeel heeft aandacht nodig. Je moet er dus wel zin in hebben om eventjes in de keuken te staan. Een ding weet ik zeker: zin in dit dessert heb je zéker. Ik raad wel aan om een dag van tevoren alle onderdelen te bereiden, zodat ze voldoende zijn gekoeld in de koelkast. Alleen maar makkelijk, want dan hoef je de volgende dag alleen nog maar de onderdelen in het serveerglas te scheppen.

Geen liefhebber van pitjes?

Ben jij nou niet zo’n liefhebber van pitjes? Zeef dan de ontdooide passievruchten uit de diepvries die je gebruikt voor de curd, voordat je dit gebruikt.

Basisrecept meringue

Klik hier voor het basisrecept meringue (schuim).

Tip: een super leuk dessert om tijdens de kerstdagen te serveren!

Pornstar martini dessert

Porties 6 personen
Bereidingstijd 1 uur 40 minuten
Oventijd 3 uur

Ingrediënten

Passievruchtcurd

  • 250 g passievrucht uit de diepvries ontdooid
  • sap van een halve limoen
  • 150 g roomboter
  • 175 g suiker
  • 6 eidooiers

Limoenmousse

  • 250 ml slagroom
  • 2 eiwitten
  • 8 g vanillesuiker
  • rasp van 2 limoenen
  • sap van 2 limoenen
  • 1 blaadje gelatine
  • 1 tl vanille-extract

Passievrucht romanoff

  • 200 ml slagroom
  • 25 g suiker
  • 4 passievruchten
  • 2 kleine borrels wodka borrelmaatje kleine kant
  • 100 ml passievruchtsap Coolbest

Basisrecept meringue

  • 4 eiwitten
  • 40 g poedersuiker
  • 225 g kristalsuiker
  • 75 ml water

Instructies

Passievruchtcurd

  • Zet een grote pan met een laag water op hoog vuur. Doe de passievruchtpulp, sap van een halve limoen, roomboter en suiker in een kom en laat au bain-marie op de pan smelten.
  • Als de ingrediënten zijn gesmolten, voeg je de eidooiers toe. Meng constant door elkaar met een garde voor circa 20/25 minuten tot het mengsel een soort yoghurtdikte krijgt. In het begin denk je dat het mislukt, maar hoe langer je bezig bent hoe meer je ziet wat de bedoeling is.
  • Giet het passievruchtmengsel in een kom, bakje, ovenschaal of iets soortgelijks en dek af. Laat nu in de koelkast goed koud worden (het mengsel zal nu nog dikker worden).

Limoenmousse

  • Klop de slagroom stijf. Klopt ook de eiwitten in een vetvrije kom stijf samen met de vanillesuiker.
  • Laat het gelatineblaadje weken in koud water.
  • Zet een steelpannetje op laag vuur en doe hierin de rasp en sap van 2 limoenen. Laat warm worden (niet koken!). Knijp het gelatineblaadje uit en voeg toe. Meng nu goed met een garde tot de gelatine is opgelost en zet dan het vuur uit.
  • Meng de opgeklopte slagroom met de opgeklopte eiwitten en het limoensapmengsel. Voeg de vanille-extract toe. Meng alles goed door elkaar en laat opstijven in de koelkast (minimaal 2 uur).

Passievrucht romanoff

  • Klop de slagroom lobbig met de suiker (niet helemaal stijf, maar wel bijna).
  • Snij de passievruchten open en lepel de pulp eruit. Meng nu de slagroom met de passievruchtpulp, wodka en het passievruchtsap goed door elkaar. De wodka mag je wel een beetje proeven (romanoff), maar proef altijd zelf hoe veel wodka je lekker vindt erin. Laat het geheel koud worden in de koelkast. Meng voor gebruik nog even goed door, zodat het weer een geheel wordt.

Basisrecept meringue

  • Zie bereiding in het recept basisrecept meringue (link staat hierboven).
  • Spuit de meringue net zo groot als de bovenkant van het serveerglas dat je gebruikt. Doordat het grotere schuimpjes zijn, wordt de oventijd ook verlengd. Bij mij stonden ze circa 3 uur in de oven, terwijl bij kleine schuimpjes dit 2 uur is. Kijk dus goed wanneer jouw schuimpjes hard genoeg zijn (elke oven verschillend).

Rest

  • Pak een martini-/wijn-/gin-/drinkglas. Dit worden de serveerglazen. De laagjes gaan als volgt:
    - Laagje passievruchtcurd: 2/3 el
    - Laagje limoenmousse: 2/3 el
    - Laagje passievrucht romanoff: 1 soeplepel
    - 1 meringue bovenop

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Join the Conversation

  1. Hi, in het allereerste stukje vertel je: Zet een grote pan met een laag water op hoog vuur.
    Maar nu is mijn vraag, hoeveel water doe je er ongeveer in? Alvast bedankt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close