Ben jij ook zo’n fan van poké bowl? Ik in ieder geval wel. En als je dit nog niet was, ben je dat na onderstaand receptje voor poké bowl met tonijn zeker wel. Want OH wat is dit LEKKER. Alle elementen (komkommer, mango, nori, Japanse omelet, avo, sojabonen, wakamé, tonijn & wasabimayo) maken deze bowl compleet. Echt een feestje om te eten. En vooral met dit warme weer van de komende tijd. In 1 woord: HEERLIJK.
Avocadoroosje maken
In de tekst voor deze poké bowl met tonijn beschrijf ik hoe je nou zo’n leuke avocadoroos maakt. Heel gemakkelijk, maar je moet het wel even door hebben. Vind je dit nu moeilijk om in te beelden via zo’n tekst. Dan heb ik hier de link naar een makkelijk filmpje van de Allerhande voor je. KLIK HIER.
Pokebowl met tonijn
Materiaal/apparatuur
- Grote pan
- Middelgrote koekenpan
- Sushimatje
Ingrediënten
Rijst
- 500 g sushirijst
- 700 ml water
- 4 el mirin
- 6 el rijstazijn
- 2 tl zout
Toppings
- 350 g tonijn
- 4 el sojasaus
- 3 eieren
- snuf zout
- 1 el mirin
- 2 el suiker
- 1 komkommer
- 1 mango
- 2 vellen nori
- 2 avocado
- 6 el Japanse mayonaise Kewpie
- 1 tl wasabi
- 1 bakje wakamé
- 4 el sojabonen
Optioneel
- witte & zwarte sesamzaadjes
Instructies
Rijst
- Was de rijst 4 x door het met koud spoelend water te mengen en daarna te zeven. Vul een grote pan met de rijst en 700 ml water en breng aan de kook. Zet de deksel op de pan en laat voor circa 12/15 min. koken op hoog vuur. Laat afkoelen met een theedoek onder de deksel (voor condens) voor circa 10 min.
- Zet de warme rijst in de koelkast en laat afkoelen (beide moeten op kamertemperatuur zijn, dus niet te koel). Tussendoor een paar keer door roeren. Je kan het ook even snel in de vriezer zetten, zodat het sneller afkoelt. Maak ondertussen de sushi azijn door de rijstazijn te mengen met de mirin en zout. Roer goed door met een garde. Haal de rijst uit de koelkast en sprenkel de sushi azijn er overheen. Roer goed door zodat alles gemengd zit.
Toppings
- Snijd de tonijn in plakken en daarna in blokjes. Marineer met 3,5 el sojasaus & zet even weg in de koelkast.
- Klop de eieren met zout, 0,5 el sojasaus, mirin en suiker tot een omeletmengsel. Schenk een scheutje olie in een middelgrote koekenpan en giet het omeletmengsel erin. Bak de omelet aan beide kanten voor circa 2 min. tot gaar. Haal uit de pan en rol met behulp van een sushimatje op tot een rolletje. Laat afkoelen en snijd in stukjes (net zoals je sushi anders zou snijden).
- Schaaf de komkommer in plakjes door 'm in de lengte met de kaasschaaf te schaven. Als je richting het vruchtvlees gaat, gaat dit meestal wat moeilijker. Dus draai 'm dan om en begin vanaf die kant. Rol de komkommerplakjes op tot rolletjes.
- Schil de mango en snijd in blokjes. Scheur de nori vellen in stukken. Snijd de avocado's door midden, ontpit en haal het schilletje eraf. Je houdt nu 4 halve avocado's over. Leg 'm met de uitgeholde pitkant naar beneden en snijd in de lengte in flinterdunne plakjes. Schuif voorzichtig uit elkaar en rol op tot een roosje. Begrijp je niet precies wat ik bedoel? Kijk dan het filmpje in de link die ik heb toegevoegd in de tekst hierboven.
- Meng de Japanse mayonaise met de wasabi tot een wasabimayonaise.
- Verdeel de rijst over 4 diepe borden/kommen. Schep de tonijn in het midden en de omeletrolletjes, komkommerplakjes, avocadoroosjes, mangoblokjes, wakamé, sojabonen en gescheurde nori aan de zijkant eromheen. Schep per bord er circa 1,5 el wasabimayo bij & maak eventueel af met wat sesamzaadjes.
Op zoek naar meer Japanse inspo? Kijk dan eens hier! Wat dacht je van deze gyoza’s (Japanse dumplings) gevuld met kip? Of deze Japanse aubergine (nasu dengaku)?
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂