Deze Italiaanse burger moet je proeven! Het is een perfecte combinatie van twee werelden: het opzetje van de Amerikaanse enorme hamburger en tegelijkertijd de verfijnde & uitgesproken smaken uit de Italiaanse keuken. Ik heb deze Italiaanse burger gekruid én getopt met ingrediënten die je vaak voorbij zult zien komen in de Italiaanse keuken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld oregano, basilicum, tomaat, Parmezaanse kaas, balsamico, mozzarella, pesto etc. Ik zal je vertellen: een ware smaakexplosie zoals je hoort!
Zoals ik in mijn Instagram bericht vermeldde kan ik wel 100 burgerrecepten bedenken. Je kan er namelijk alle kanten mee op en er écht je creativiteit in leggen. Van geïnspireerd worden door verschillende landen, naar vega, cheesy of gerechten na bootsen in een burgervariant. Zo kan je gaan voor verschillende burgers, zoals een visburger, classic hamburger, cheeseburger, falafelburger, haloumniburger, noem maar op.
Wat ook niet geheel onbelangrijk is: ik vind mijn eigen burgers letterlijk altijd lekker. Het is een feestje om zoiets te mogen eten én maken. En zo ook met deze Italiaanse burger: elk hapje is weer een nieuwe smaaksensatie en elk ingrediënt voegt iets toe. Eigenlijk raar, want (bijna) nergens anders hou ik van een hamburger. In een restaurant bijvoorbeeld (al is het in Amerika) hoef je mij echt geen burger voor te schotelen. Misschien is dit een beetje bevooroordeeld, want er zullen vast restaurants bestaan die wél echt lekkere burgers hebben (zelf zelden meegemaakt), maar niets gaat boven een zelfgemaakte burger die je geheel kan samenstellen naar eigen wens.
Je hebt natuurlijk twee teams binnen de burgerwereld: team harde bun en team zachte bun. Persoonlijk ben ik meer van team harde bun en daarom heb ik voor deze Italiaanse burger een Italiaanse bol uitgekozen (wel zo toepasselijk). Als je team zachte bun bent, maak dit recept dan vooral naar je eigen voorkeur.
Italiaanse burger
Materiaal/apparatuur
- Mengkom
- Koekenpan
- Schaaltje
- Oven
Ingrediënten
- 400 g half-om-half gehakt
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 ei
- 2 handjes paneermeel
- 70 g tomatenpuree
- 1 el oregano
- 1 handje verse basilicum
- 2 tl balsamicoazijn
- 2 tl curry
- 25 g Parmezaanse kaas
- peper en zout naar wens
- 3 el pesto zelfgemaakt of uit een potje
- 2 el mayonaise
- 4 Italiaanse bollen
- 2 bollen mozzarella (di buffalo)
- 4 grote tomaten
- 80 g serranoham 2 plakjes pp
- 2 handjes rucola
- balsamicocrème naar wens
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snipper de ui fijn. Pers de knoflook.
- Doe het gehakt in een mengkom en kneed samen met het ei, paneermeel, tomatenpuree, oregano, basilicum, ui, knoflook, balsamicoazijn, curry, Parmezaanse kaas en peper en zout tot een geheel. Is het gehakt nog te nat? Voeg dan meer paneermeel toe. Vorm van het gehakt 4 flinke burgers.
- Ga aan de slag met de rest van de voorbereidingen. Voor de pestomayonaise doe je de pesto en de mayonaise bij elkaar in een schaaltje en meng je het door tot een lekkere mayo. Maak eventueel nog op smaak met peper en zout. Snij de mozzarellabollen & de tomaten in plakjes.
- Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Leg de burgers erin en bak het in circa 10 minuten gaar (afhankelijk van hoe je de burger gebakken wil hebben: rare/medium/welldone). Zelf ben ik meer van de medium gebakken burger.
- Leg ondertussen de Italiaanse bollen in de oven en bak ongeveer 5 minuten totdat ze lekker warm en krokant zijn.
- Haal de Italiaanse bollen uit de oven en snij open. Smeer de onderkant in met de pestomayonaise. Leg de burger erop. Daarna de plakjes mozzarella, serranoham, rucola & maak af met wat balsamicocrème. Bovenkantje erop en klaar is kees.
Pesto zelf maken?
Klik hier als je de pesto graag zelf zou willen maken.
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂