Glühwein is echt zo’n typisch drankje wat iedereen drinkt op een Kerstmarkt, tijdens een koude winterwandeling in het park of gewoon gezellig met een dekentje op de bank. Zo’n warm drankje maakt het gewoon automatisch gezellig (+ warm). Én het is gewoon net wat leuker en origineler dan de doodnormale thee. Vind je niet? Zelf dacht ik altijd dat glühwein best moeilijk zou zijn om zelf te maken. Maar zonder grap: dit is denk ik het makkelijkste recept dat er bestaat (op mijn blog in ieder geval 😉 ). Ga dus snel aan de slag en maak je eigen heerlijke drankje!
Glühwein
Maar wat is glühwein nou precies? Het is letterlijk: Rode wijn die je even (circa 15 minuutjes) op het vuur zet met verschillende soorten specerijen/fruit/suiker/aroma’s. Je zou het meteen kunnen drinken, maar persoonlijk vind ik het het allerlekkerst als het even heeft gestaan, zodat alle specerijen/fruit/suiker/aroma’s volledig hebben kunnen intrekken.
Mogelijkheden
Ik vind onderstaande ingrediënten het lekkerst om dé perfecte glühwein mee te maken, maar je zou natuurlijk volop kunnen variëren met andere specerijen/fruit/suikersoorten/aroma’s. Kijk zelf naar wat jij lekker vindt! Maar ik zou toch eerst onderstaand receptje uitproberen om te vergelijken of dat wel echt net zo lekker is als deze variant. 😉
Tip: serveer met de verse variant van de specerijen/fruit/suikersoorten/aroma’s die je hebt gebruikt, bijvoorbeeld sinaasappelschijfjes of kaneelstokjes die nog niet zijn gebruikt om de het drankje mee te maken voor een extra mooi resultaat. Natuurlijk kan je ook gewoon de specerijen/fruit/suikersoorten/aroma’s die je hebt gebruikt als garnering gebruiken, alleen ziet dit er wat minder mooi uit. Daarnaast nog een tip: koop niet een té dure wijn hiervoor. Je proeft namelijk niet het verschil tussen een dure of goedkope wijn. Geloof me.
Ook super leuk om te doen: doe het suiker in onderstaand recept niet in de glühwein maar op de rand van het glas waarin je dit serveert (of je doet het beide: ook lekker). Dit doe je door het glasrandje in siroop te dippen en daarna in de suiker.
Glühwein
Materiaal/apparatuur
- Pannetje
Ingrediënten
- 1 sinaasappel
- 10 kruidnagels
- kwart/halve citroen
- duimpje verse gember
- 1 l rode wijn
- 3 kaneelstokjes
- 3 steranijs
- 3 tl basterdsuiker
Instructies
- Snij de sinaasappel in schijfjes. Druk hier de kruidnagels in. Snij ook de kwart of halve citroen in schijfjes (dit zullen dus ongeveer of 2 of 4 schijfjes zijn --> meer citroen maakt 'm iets zuurder en minder zoet). Snij van de gember een duimpje af.
- Giet de rode wijn in een pannetje. Doe de sinaasappelschijfjes met kruinagel, citroenschijfjes gember, kaneelstokjes, steranijs en basterdsuiker erbij. Roer even goed door en zet dan circa 15 minuten op laag/middelhoog vuur.
- Na 15 minuten is je Glühwein in principe al klaar. Wil je nou écht de beste smaak krijgen? Dan kan je het beste de kruiden nog minimaal 1 uurtje laten intrekken (niet op het vuur). Warm serveren!
Op zoek naar meer Oud & Nieuw recepten? Neem dan eens hier een kijkje! Op zoek naar Kerst recepten? Kijk dan hier! Gewoon op zoek naar lekkere receptjes voor in het najaar? Snuffel dan ook even hier rond.
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂