Hou jij ook zo van friet? En van zoete aardappel? Probeer deze krokante zoete aardappelfrietjes dan eens uit. Net zo lekker, maar net wat gezonder: de zoete aardappel is namelijk een groente en wordt in dit recept gebakken in de oven. Het proberen waard toch?
Eerlijk is eerlijk: het duurde wel een tijdje voordat ik doorkreeg hoe ik de zoete aardappelfrietjes nou écht krokant kon krijgen. Dit was nog een hele opgave: vaak waren ze niet zo krokant als ik zou willen. De smaak zat altijd wel goed, maar de structuur niet. Gelukkig is daar nu verandering in gekomen. Door de tips die verder in de tekst staan vermeldt zijn de frietjes net zo krokant geworden als ik van tevoren had gewenst. En door de paneermeel of polenta krijgen de frietjes al helemaal een andere dimensie: dit zorgt écht voor dat extra crunchy effect.
Aan de smaak valt niet te twisten. Doordat ik de frietjes een aantal keer heb gemaakt met verschillende soorten kruiden, heb ik de beste combinatie weten uit te kiezen. Gerookte paprika- en knoflookpoeder gaan perfect bij deze oranje steeltjes. Samen met de peterselie en het gebruik van de paneermeel of polenta zorgt het voor een juiste balans tussen kruidig, zoet, krokant & frisheid.
Combinaties
Deze krokante zoete aardappelfrietjes kan je met van alles combineren: een stukje vlees, een vega burger of in een kapsalon. Zelf heb ik deze keer de frietjes geserveerd met een healthy yoghurt-kerrie dip. Die overigens ook erg makkelijk te maken is: 2 el yoghurt, 1 el yofresh, 1 el kerriepoeder, 1 tl citroensap, peper en zout en mengen maar! Máár mijn persoonlijke favoriet is wel echt truffelmayonaise (verrassing).
Hieronder vind je een paar tips voor het verkrijgen van de juiste crunchyness.
Tips:
- Schil de zoete aardappel niet!;
- Snijd de frietjes redelijk dun (hier geldt: hoe dunner de frietjes, hoe krokanter);
- Verleng de oventijd naarmate je eigen gevoel (elke oven is anders, dus de bereidingstijd kan afwijken);
- Keer de frietjes regelmatig om;
- Maak gebruik van een toevoeging zoals polenta, paneermeel, bloem of amandelmeel (de laatste 2 voeg je alleen aan het begin van het proces toe, dus tijdens het mengen in de kom, in plaats van tijdens de laatste 10 minuutjes);
- Gebruik niet té veel olijfolie.
Zoete aardappelfrietjes
Materiaal/apparatuur
- Bakpapier
- Bakplaat
- Mengkom
- Oven
Ingrediënten
- 1 kg zoete aardappel
- 1 el olijfolie
- 2 el gerookte paprikapoeder
- 2 el knoflookpoeder
- 2 el paneermeel/polenta
- peper en zout naar smaak
- peterselie naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Snijd frietjes van de zoete aardappel (laat de schil eraan!) en doe deze in een grote kom. Bij de frietjes geldt: hoe dunner, hoe krokanter.
- Meng 1 el olijfolie erdoorheen, zodat alle frietjes bedekt zijn. Doe daarna de gerookte paprika- en knoflookpoeder erbij en hussel om. Leg de frietjes zoveel mogelijk gespreid op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak/rooster de frietjes in ongeveer 30 minuten op 220 graden. Keer 1 tot 2 keer de frietjes even om. Deze tijd is geheel afhankelijk van je oven en de factoren die meespelen (dikte frietje etc.). Kijk dus goed naar de frietjes: zijn ze nog heel zacht en zompig, laat ze dan gewoon langer in de oven tot ze krokant zijn. Als je denkt dat de frietjes bijna klaar zijn en nog ongeveer 10 minuutjes moeten, strooi er dan 2 el polenta of paneermeel overheen voor een extra crunchy effect.
- Bestrooi als het klaar is, en de frietjes dus krokant zijn, met wat peterselie en peper en zout naar wens (zout niet van tevoren al doen: kan ervoor zorgen dat vocht uit de aardappel trekt en dan worden ze minder krokant).
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂