Hou jij ook zo van crumbles? Deze is net even wat anders dan de normale crumble, maar zeker niet minder lekker! Ik ben altijd best wel van de restjes op maken in tegendeel tot anderen hier in huis. En.. wat lag er al 1,5 week op de fruitschaal: pruimen. Ik ben gelijk aan de slag gegaan en heb daarom dit gerechtje verzonnen: een pruimencrumble met Ras el Hanout.
Ras el Hanout
Wat is dat nou precies? Ras el Hanout? Ras el Hanout is een Marokkaanse kruidenmix met soms wel meer dan 20 kruiden! Veel voorkomende specerijen & kruiden zijn onder andere: piment, zwarte peper, gilangawortel, gember, foelie, kaneel, kurkuma, kardemom, kruidnagel, nootmuskaat en nigellazaad. Nu zal je denken: maar hoezo dan met pruimen? en een in een crumblevorm? Nou, ik kende deze kruidenmix al (natuurlijk: ik heb denk ik wel meer dan 40 potjes kruiden en specerijen overal staan) en bedacht me dat die wel lekker zou gaan in combinatie met een zoete tegenhanger. Dat werden dus de pruimen die op moesten. De crumble maakt het gerechtje af: de pruimen zijn zacht en zoet & de crumble kruidig en krokant. Klinkt dat niet heerlijk?
Easy peasy
Een bijkomend voordeel: je hebt maar 6 ingrediënten nodig! En… het is verder nog eens heel makkelijk, want je maakt het binnen 10 minuten en dan hoef je alleen nog maar even te wachten tot de oven zijn werk doet, je ondertussen die lekkere Marokkaanse geur in combinatie met de pruimen ruikt, en dan na 50 minuten een heerlijk dessert of zoete lekkernij eruit kan halen.
Andere smaakmakers
Vind je deze pruimencrumble met Ras el Hanout nou nog te makkelijk of wil je graag nog een extra smaak toevoegen aan het gerechtje? Voeg dan sinaasappelrasp of geraspte gember toe aan de crumble en rozijnen of een extra fruitsoort bij de pruimen.
Tip: Lekker met een bolletje vanilleijs (zie foto).
Pruimencrumble met Ras el Hanout
Materiaal/apparatuur
- Ovenschaal
Ingrediënten
- 4 pruimen
- 100 g roomboter op kamertemperatuur
- 100 g suiker
- 150 g bloem
- 15 g ras el hanout
- 1 handje amandelschaafsel circa 25 g
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Ontpit de pruimen. Snij elke pruim in partjes van 12 door ze 4 x in de lengte door de helft te snijden (laat de schil eraan dus!).
- Vet de ovenschaal in en leg de pruimenpartjes hierin.
- Maak de crumble: meng de roomboter, suiker, bloem en ras el hanout goed door elkaar heen met je handen tot een kruimelig deeg. Doe het amandelschaafsel erbij en meng even door.
- Strooi de crumble over de pruimenpartjes en zet in de oven voor circa 50 minuten.
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂