Mmmmh. Wie is er niet gek op saté? Een sateetje op z’n tijd moet kunnen toch? Dit recept voor saté van varkenshaas met satésaus is top! Zó veel smaak! Dit komt doordat het vlees een nachtje (of minimaal 3 uur) heeft gemarineerd in de koelkast. Hierdoor zijn alles smaken goed in het vlees getrokken (en écht doen, want anders wordt de saté een stuk minder lekker: een wereld van verschil. Geloof me!). Heerlijk om te serveren met wat frietjes & een zoetzure salade of rijst, atjar & kroepoek.
Vervanging
In dit recept voor saté van varkenshaas met satésaus zit natuurlijk varken. Eet jij geen varkensvlees? Dan kan je dit recept ook maken met een goed stuk bief (zoals een mooi stuk ossenhaas) of natuurlijk kip (persoonlijk zou ik voor een saté kiezen voor kippendij, omdat dit malser blijft. Maaaar met kipfilet kan het natuurlijk ook!). Persoonlijk ben ik van mening dat het vlees van de slager (bijna) altijd lekkerder is dan van de supermarkt (toch verser). Echter, heeft de supermarkt wel prima varkenshaas of kipfilet.
Satésaus
Zelf satésaus erbij maken? Klik dan hier voor het basisrecept voor de lekkerste satésaus! Van kant-en-klaar vind ik zelf de satésaus van Wijko het lekkerst. Al ben ik eerlijk gezegd niet zo’n fan van kant-en-klare satésaus.
Tip: Serveer het met wat gebakken uitjes of gesneden bosui!
Varkenshaassaté
Materiaal/apparatuur
- Mengkom
- Satéstokjes
- Koeken/grillpan of bbq
Ingrediënten
Varkenshaas
- 2 grote varkenshaas
- 4 el ketjap
- duimpje gember geraspt
- 3 el sesamolie
- 2 el sojasaus
- sap van een halve citroen
- 2 el bruine suiker
- 1 tl sambal
- 2 el vissaus
Satésaus
- 1 teentje knoflook OF snufje knoflookpoeder
- 5 of 6 el pindakaas
- 100 ml melk
- 50/75 ml kokosmelk
- 4 el ketjap
- 2 el gembersiroop
- 1,5 tl sambal
- 1 scheut limoensap Sap van een kwart limoen
- snufje korianderpoeder ketoembar
- klein snufje zout
Instructies
Varkenshaas
- Snijd de varkenshaas in blokjes van circa 3/4 cm. Doe ze in een kom en voeg de ketjap, gember, sesamolie, sojasaus, citroensap, bruine suiker, sambal en vissaus toe. Pers 1 teentje knoflook en voeg deze ook toe. Meng met een lepel alles goed door elkaar en laat voor 1 nachtje marineren in de koelkast (in ieder geval voor minimaal 3 uur).
- Haal de gemarineerde varkenshaas uit de koelkast en rijg aan de satéprikkers. Hou in je achterhoofd dat je het verdeeld over 4 personen en 2 stokjes pp, dus over 8 stokjes verdelen.
- Doe een scheutje olie in de koekenpan of bbq en bak in circa 10 min. gaar (varkenshaas mag nog rood zien van binnen, dan is het extra mals (zelfde als biefstuk in principe). Je kan ze dus net zo lang bakken als jij wit)
Satésaus
- Zie in de tekst hierboven voor het basisrecept van satésaus.
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂