Tosti met gekaramelliseerde witlof, beenham & oude kaas

Deze had ik al een tijdje op mijn ’to do’ maaklijstje staan. Ik begon eerder dit jaar met een paar gerechten, inmiddels is deze lijst al omgetoverd tot meer dan 20 kantjes met weet ik hoeveel gerecht inspo. Ja, zo gaat dat dus. Genoeg content voor de komende 5 jaar zullen we maar zeggen, haha. 😉 Dit maal een lekker lunch gerechtje. En met lekker bedoel ik dan ook echt lekker. Een tosti met gekaramelliseerde witlof, beenham & oude kaas die wordt geserveerd met een mosterdmayonaise. Super simpel, maar als je dit serveert aan vrienden (of aan jezelf) ben je net een keukenprins(es).

Witlof

Ik ben sowieso de laatste tijd echt helemaal gek op witlof. Ik weet, veel mensen worden hier niet warm of koud van, maar ik wel. Dit is echt iets wat je moet leren eten. Vroeger was ik hier namelijk ook niet zo dol op. Ik vond het erg bitter en snapte niet wat mensen hier zo lekker aan vonden. Inmiddels wel. Maaaaar ook als je nog steeds zo bent net als ik vroeger, is dit receptje echt een aanradertje. Omdat je de witlof karamelliseert, verdwijnt de intense bittere smaak en maakt die plaats voor een zoete smaak met een klein bittertje. Heerlijk! En al helemaal in de combi van het receptje hieronder voor tosti met gekaramelliseerde witlof, beenham & oude kaas. Ik zou zeggen: probeer het uit & let me know of je het iets vond! 🙂

Tosti beenham, oude kaas & gekarameliseerde beenham

Porties 4 personen
Bereidingstijd 15 minuten

Materiaal/apparatuur

  • Middelgrote koekenpan
  • Grote koekenpan

Ingrediënten

  • 50 g roomboter
  • 4 witlof
  • 8 dikke sneetjes desembrood zelf dikkere plakken afsnijden van een groot desem brood
  • 4 plakken beenham
  • 4 el suiker
  • 4 plakken oude kaas of allemaal kleine plakjes van een blok
  • 6 el mayonaise
  • 2 tl mosterd

Instructies

  • Pluk de blaadjes af van de witlof (laat alleen het binnenste harde deel over --> dit is te bitter). Smelt boter in een middelgrote koekenpan. Voeg de witlofblaadjes toe en bak voor circa 5/6 min. op laag/middelhoog vuur. Voeg de suiker toe en bak dit mee voor circa 1 min. tot het is gekaramelliseerd.
  • Leg de sneetjes brood uit over het aanrecht. Verdeel de beenham, gekaramelliseerde witlof & oude kaas over 4 sneetjes. Leg de overige 4 sneetjes op de bovenkant. Smelt een klontje boter in een grote koekenpan. Leg de 4 tosti's hierin, druk goed aan en bak voor circa 2 min. op laag/middelhoog vuur. Draai na 2 min. om en bak weer voor circa 2 min. met deksel op de pan (in totaal dus 4 min.), zodat de kaas kan smelten.
  • Meng de mayonaise met de mosterd. Serveer de tosti's met deze mosterdmayonaise.

Toch geen witlof fan en op zoek naar andere lunch gerechtjes? Kijk hier dan eens! Probeer bijvoorbeeld dit Turkse brood gevuld met carpaccio eens of ga voor dit broodje met mashed avo, kipfilet, parmezaanflakes & truffelmayonaise.

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close