Aardappel-preisoep met mosterd en spekjes

Deze aardappel-preisoep met mosterd en spekjes is een favoriet van mijn vader. Hij is sowieso dol op soepen en neemt altijd als hij uiteten gaat een soep vooraf. Wij als gezin lachen hem hier vaak voor uit (is wel schattig hoor) en meestal zegt er dan wel iemand: ‘ik deeeenk dat jij voor de soep gaat’. Máár dat betekent dus ook dat als dit een favoriet bij hem is, dat het een erg lekker soepje moet zijn. 😉 Probeer ‘m dus vooral uit!

De basis van de soep is best wel zacht en mild van smaak. De room, groentebouillon, prei en aardappel zijn de basis-ingrediënten. De mosterd en spekjes zijn dé perfecte tegenhanger voor deze soep en maken het wat spannender: iets meer pit door de mosterd en een lekkere crunch door de spekjes. Mmmh. Een ideaal soepje voor het kerstdiner, maar ook gewoon voor zondagmiddag op de bank onder een dekentje of als lunch op het werk. Ga jij deze aardappel-preisoep met mosterd en spekjes uitproberen?

Spekjes

Zelf vind ik het altijd lekker om mijn spekjes helemaal krokant te bakken. Ten eerste omdat de crunchy spekjes gewoon perfect passen in deze soep. Ten tweede omdat ik gewoonweg niet zo’n fan ben van vet vlees & dus ook niet van niet uitgebakken spekjes. Vettig vlees moet van mij (bijna altijd) zo krokant mogelijk.

Tip: Nog een ander lekker soepje om te maken is deze zoete pompoensoep met chilivlokken.

Aardappel-prei soep met mosterd en spekjes

Porties 4 personen
Bereidingstijd 25 min

Materiaal/apparatuur

  • Staafmixer

Ingrediënten

  • 1,5 prei
  • 2 grote aardappelen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 l groentebouillon
  • 250 g spekjes
  • 2 el mosterd
  • 1 el nootmuskaat
  • 1 el peper
  • 150 ml kookroom + wat extra voor serveren

Instructies

  • Schil de aardappels. Snij de prei en aardappels in grove stukken. Pel het teentje knoflook en snij deze fijn.
  • Bak de prei en knoflook samen in een koekenpan voor circa 5 minuten. De prei is nu wat geslonken en de bittere smaak is ervan af.
  • Doe de prei, knoflook en aardappels bij de groentebouillon en laat koken totdat de aardappels gaar zijn (circa 10 minuten).
  • Bak ondertussen de spekjes in een koekenpan krokant (geen olie toevoegen!). Als ze klaar zijn schep je ze uit de pan en laat je ze uitlekken op een vel keukenpapier. Zo blijven de spekjes krokant en trekt het overtollige vet in het keukenpapier.
  • Als de soep klaar is, zet je de pan van het vuur. Mix alles tot een gebonden soep met de staafmixer. Maak op smaak met de mosterd, nootmuskaat, peper en room. Serveer met wat extra room en de spekjes.

Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!

Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Like
Close
© Copyright 2020 Maddie's Foodlife 2020.
Close