Zelf gyoza maken is zeker niet moeilijk, maar wel héél lekker. Veel van jullie zullen denken dat het maken van je eigen deegpakketjes erg moeilijk zal zijn. Echter is het eerder makkelijk dan moeilijk te noemen. Het enige wat een beetje lastig zou kunnen zijn is het vouwen van de Japanse dumplings. Maar hier bied ik mijn hulp voor aan! Hieronder zijn 3 manieren te lezen over hoe je het beste deze Gyoza (Japanse dumplings) met kippenvulling kan vouwen.
Gyoza
Heb jij eigenlijk ooit wel eens van gyoza gehoord? Ik kan me best voorstellen dat menig man dit gerecht niet kent. Gyoza zijn Japanse dumplings. Wat is een dumpling dan? Een soort dichtgevouwen deegpakketje met een lekkere Aziatische vulling. Je bakt de gyoza’s voor een paar minuten, zodat ze krokant worden & daarna stoom je ze nog even, zodat ook de vulling gaar wordt. Ik vind het echt heerlijk!! En dan vooral deze gyoza (Japanse dumplings) met kippenvulling. Je kan het eten als voorgerecht of bijgerechtje (circa 5 pp).
Bewaren
Wil jij deze gyoza’s nou niet allemaal in één keer opeten? (het zijn 30 stuks namelijk) of wil je ze voorbereiden? Je kan ze echt super gemakkelijk bewaren in de diepvries. Heb je gelijk een voorraadje in huis, chill toch?! Maar je kan ze natuurlijk ook gewoon in één keer opeten, altijd lekker. 😉
Vouwen
- De eerste manier van vouwen is om gewoonweg de gyozavel dubbel te vouwen en hard aan te drukken. De vorm is dan niet zoals de gyoza’s eruit horen te zien, maar de smaak is niet minder hierdoor.
- De tweede manier is om de bekende vouwtechniek te gebruiken. In deze video kan je zien hoe dit werkt.
- De derde & dan ook de laatste manier is om dit of dit machientje (of een soortgelijke) te kopen. Super handig, scheelt je een hoop tijd én vouwen was nog nóóit zo makkelijk!! 😉
Tip: ga ook eens voor een vega variant door de kip weg te laten & meer groenten toe te voegen. Ook heerlijk!!
Gyoza met kipvulling & sojadipsaus
Materiaal/apparatuur
- Hakmolen
- Mengkom
- Koekenpan met deksel
Ingrediënten
Gyoza
- 1 pak gyozavellen 30 stuks
- 400 g Kipfilets je kan eventueel ook kippengehakt kopen
- 100 g witte kool
- 2 bosuitjes
- duimpje gember
- 1 teentje knoflook
- 1 tl vissaus
- 1 el sojasaus
- 1,5 el sesamolie
- 1 el mirin
- 1 tl serehpuree
Serveren
- 5 el sojasaus
- 1 el mirin
- 1 el sesamzaad zwart/wit
Instructies
Gyoza
- Ontdooi de gyozavellen door ze uit de vriezer op het aanrecht te leggen. Doe dit circa 2 uur van tevoren.
- Leg de kipfilets in de hakmolen en hak tot kippengehakt (of pak kant-en-klare kippengehakt).
- Snijd de witte kool & bosui heel fijn. Rasp de gember. Pers of snij de knoflook fijn. Voeg aan het kippengehakt toe. Maak op smaak met de vissaus, sojasaus, sesamolie, mirin en de serehpuree. Meng goed door.
- Pak een gyozavel. Leg in het midden circa 0,5/1 el van het kippengehaktmengsel. Maak de randjes nat en vouw het ronde vel dubbel (je kan het zo laten door de randjes goed dicht te drukken of je kan de welbekende vouwtechniek hanteren: zie in de link hierboven voor een video hiervoor). Herhaal voor de overige 29 stuks.
- Verhit een koekenpan met een scheutje olie op middelhoog vuur. Leg de gyoza's hierin aan de onderkant. Bak de onderkant bruin voor circa 3/4 minuutjes. Voeg een laagje water toe (circa 50 ml) en zet de deksel op de pan. Laat dit nu gaar stomen tot het water bijna helemaal weg is (circa 5/10 minuutjes). Herhaal deze stap 3 tot 4 x tot alle gyoza's op zijn.
- Wil je niet alles in een keer opeten of de gyoza's voorbereiden voor een andere dag? Je kan ze heel gemakkelijk voor circa 3 maanden bewaren in de vriezer.
Serveren
- Maak de dipsaus door de sojasaus met de mirin te mengen. Serveer de gyoza's met deze saus & bestrooi met wat sesamzaad. Smakelijk!!
Op zoek naar meer Aziatische gerechten? Neem hier eens een kijkje!
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂