Daging smoor is een Indonesisch stoofgerecht waarin rundvlees is ‘gesmoord’ in verschillende specerijen en ketjap. Het is hier in Nederland niet heel bekend, maar het is een authentiek Aziatisch gerecht. De combinatie van rundvlees, tomaten, ketjap en kruidnagel is geweldig en daarom is dit ook echt een super receptje. Wil jij een keer wat anders dan de normale stoofpot of draadjesvlees? Kies dan voor dit Daging smoor recept.
Ketjap
In dit Daging smoor recept wordt er gebruik gemaakt van 8/10 el ketjap. Ik zou eerst beginnen met dit geadviseerde aantal eetlepels. Als je de Daging smoor op het einde nou te weinig ketjap smaak vindt hebben, voeg je nog een paar eetlepels toe. Mijn belangrijkste advies in dit gerecht is om niet in het begin al meer dan 10 el ketjap toe te voegen. Ik heb het namelijk ook eens geprobeerd met 20 el ketjap (dan had het écht een ketjap smaak), alleen het probleem is: de ketjapsmaak wordt echt een stúk sterker tijdens het stoven. Als je dus teveel ketjap in het begin toevoegt, krijgt de ketjap een soort verbrande, hele sterke smaak. En dat moeten we natuurlijk niet hebben. Begin dus gewoon met het geadviseerde aantal.
Probeer ook eens een ander Aziatisch recept, zoals deze lemper (Indonesische rijstrolletjes) met kip.
Tip: Lekker om te eten met witte of gele rijst en sperzieboontjes.
Daging smoor
Materiaal/apparatuur
- Braadpan/slowcooker
Ingrediënten
- 4 middelgrote uien
- 4 teentjes knoflook
- 1 kg runderlappen
- 1,5 tl kruidnagel
- 2 tl nootmuskaat
- 8/10 el ketjap
- 1 tl sambal
- 2 tl tamarinde
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 tl suiker
- 500 ml water
- 2 scheutjes azijn
Instructies
- Snijd de runderlappen in stukken van circa 3 tot 5 cm. Stamp de kruidnagel fijn tot poeder in een vijzel. Snijd de uien en knoflook fijn.
- Fruit de uien en knoflook in een braadpan. Doe de runderlapstukken erbij en braad aan totdat ze mooi bruin zien aan elke kant.
- Voeg nu de fijngestampte kruidnagel en alle overige ingrediënten toe aan de runderlappen. Breng dit mengsel aan de kook en laat dit stoven voor circa 3 uur op laagvuur met deksel op de pan (in een slowcooker circa voor 5 uur). Voeg tussentijd af en toe wat extra water toe als het te veel verdampt. Gebruik niet meer ketjap dan staat beschreven! Door het stoven wordt de ketjap smaak namelijk versterkt.
- Serveer de daging smoor met bijvoorbeeld sperzieboontjes en rijst.
Wil je dit recept nou ook maken? Dan kun je heel gemakkelijk op het printicoontje [recept afdrukken] bovenin klikken. Zo heb je het recept bij je voor het boodschappenlijstje in de supermarkt of tijdens het bereiden in de keuken. Handig toch?!
Laat het mij weten als je dit recept hebt gemaakt via Instagram door de hashtag #maddiesfoodlife te gebruiken. Zou ik super leuk vinden om te zien! 🙂